|

SIPA podnijela izvještaj protiv misteriozne Prijedorčanke, finansijerke Janeza Janše

SIPA podnijela izvještaj protiv misteriozne Prijedorčanke, finansijerke Janeza Janše
355
Klix.ba
24.5.2019. u 20:40
38
komentara
355

dijeljenja
SIPA podnijela izvještaj protiv misteriozne Prijedorčanke, finansijerke Janeza Janše
Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Dijane Đuđić iz Prijedora i još dvije osobe zbog sumnje da su raznim krivičnim djelima oštetili budžet BiH za skoro pet miliona maraka.
Misteriozna Prijedorčanka Dijana Đuđić u javnosti je dospjela prošle godine nakon što je objavljena informacija da je dala pozajmicu od 450.000 eura predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši. Tada je objavljeno i da se dovodi i u vezu s brojnim malverzacijama sa novcem u zemljama Evropske unije.

Protiv Đuđić i još dvije osobe podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, pranje novca i utaje poreza, saznaje Srpskainfo.

Inspektori SIPA, u saradnji s policijskim agencijama Slovenije i drugih zemalja Evrpske unije, došli su do saznanje da su osumnjičeni počinili krivična djela u periodu od 2013. do 2018.

"Oni su kao odgovorne osobe u jednoj firmi iz BiH postupali kao pripadnici grupe za organizovani kriminal tako što otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banka na području Slovenije, Austrije i Mađarske. Te račune su koristili za primanje para po osnovu oporezevih prihoda stečenih u inostranstvu, a bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u BiH", istakli su u SIPA-i.

Ti prihodi su bili u iznosu od oko 48 miliona maraka, a neplaćanjem poreskih obaveza oštetili su budžet BiH za tačno 4,8 miliona maraka. Izvor blizak istrazi pojasnio je da su Đuđić i njeni saradnici oštetili budžet Republike Srpske za 1,9, a budžet Brčko distrikta za 2,9 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, na njihove račune legale su velike svote novca, koje su oni podizali. Tada se tim sredstvima gubio trag.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...