BiH
0

SIPA počela osiguravati ambasade i konzulate u BiH

FENA
Pripadnici Jedinice za osiguranje ambasada i konzulata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od četvrtka su započeli osiguranje 36 ambasada i konzulata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Time je najvećim dijelom Odjel za zaštitu ličnosti i objekata SIPA-e, u čijem je sastavu i Jedinica, implementirao sve svoje zakonom predviđene zadatke koji se prije svega odnose na fizičku i tehničku zaštitu osoba i objekata te druge imovine kojoj je BiH obavezna pružiti zaštitu prema međunarodnom pravu ili zakonu.

Jedinica za osiguranje ambasada i konzulata, koja je formirana 4. aprila, u narednom će periodu u skladu s kadrovskim popunjavanjem selektivno preuzimati ambasade, konzulate i druge objekte koje imaju status diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.

Njihovo osiguranje vršit će se na tri načina - neposrednom fizičkom zaštitom tokom cijelog dana, kombiniranim načinom, odnosno neposrednom fizičkom zaštitom i autopatrolom, ili samo autopartolom.

O osiguranju ambasada su do sada, prema Memorandumu o saradnji, pružanju pomoći i međusobnoj koordinaciji poslova iz oblasti zaštite osoba i objekata, bili zaduženi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH.