BiH
0

SIPA opovrgla pokušaj upada na hrvatski portal

FENA
Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nije upala na portal www.necenzurirano.com - saopćeno je iz Agencije.

Nakon što je danas na hrvatskom portalu www.necenzurirano.com objavljen članak pod naslovom ”Obavještajna služba BiH pokušala srušiti portal necenzurirano.com”, sukladno svojim mjerodavnostima, pripadnici SIPA-e provjerili su objavljene informacije na tom portalu i utvrdili da niko iz Agencije od 19.05 sati 2.oktobra do 08.30 sati jutros nije koristio internet niti je posjećivao navedeni portal, saopćeno je.

U spomenutom članku na hrvatskom portalu navedeno je, među ostalim, da su "zasada nepoznati djelatnici SIPA-e jutros oko 8 sati pokušali 'provaliti šifre' navedenog portala s ciljem uklanjanja informacija o Interpolovoj istrazi protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića zbog terorizma".

Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Željka Kujundžija saopćila je da je istragom utvrđeno da navedena IP adresa nepobitno odgovara IP adresi SIPA-e.

U SIPA-i smatraju da je, imajući u vidu sve navedeno, pokušaj upada na portal necenzurirano.com djelo hakera koji su, koristeći se IP adresom SIPA-e, pokušali prikriti osobni identitet i osobnu IP adresu.

"Sukladno mjerodavnostima SIPA-e mi ćemo se i dalje suprostavljati ovakvim i sličnim vidovima kriminaliteta (neovlašteni upad u tuđe kompjuterske sisteme), iako je to kazneno djelo iz mjerodavnosti entitetskih policija", naglašeno je u saopćenju SIPA-e.