Oštećen budžet
45

SIPA oduzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH

SRNA/Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno su oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Hrvatske, a čime je budžet BiH oštećen za 6.297.580 KM.

Navedene aktivnosti rezultat su sprovođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na postojanje sumnje da su u periodu od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije.

Ugovori su zaključeni tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske, saopšteno je iz SIPA-e.

Osumnjičena osoba je izmijenila bitne elemente osnovnih ugovora tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavalo određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima preduzeća iz Hrvatske.

Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija BiH u iznosu od 6.297.580 KM.

O realizaciji navedene naredbe, pripadnici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu i Tužilaštvu BiH.