Preduzeće u stečaju
298

SIPA oduzela dokumentaciju i od Gradske uprave u Zenici zbog istrage u predmetu Zenicatrans

E. M.
Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) tokom jučerašnjeg dana izvršila je pretres u Gradskoj upravi Zenica odakle su izuzeli dokumentaciju vezanu za Zenicatrans – prevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici.

Od ranije se Fuad Kasumović sa još šest osoba navodi kao osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu sa poslovanjem Zenicatransa.

Iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona su ranije kazali da je Federalna uprava policije 15. januara kantonalnom tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv F. K. i drugih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevara u privrednom poslovanju.

Prvi čovjek Zenice je u nekoliko navrata kazao da je sve po zakonu, ali aktivnosti se još uvijek provode po naredbama Kantonalnog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

"U skladu sa naredbom Kantonalnog suda u Zenici, privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija bit će predati Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje i nadležnost. Navedene aktivnosti odnose se na postupanje po predmetu 'Zenicatrans – prevoz putnika'", saopćeno je iz SIPA-e.

Iako još uvijek nisu poznati detalji, nezvanično, navedeni u ovom slučaju se sumnjiče da su oštetili preduzeće za oko četiri miliona maraka.