Istočno Sarajevo
0

SIPA obilježila četvrtu godinu postojanja

FENA
U prisustvu predstavnika organa i institucija vlasti u BiH, dužnosnika bh. agencija za provedbu zakona te predstavnika međunarodne zajednice i članova diplomatskog kora, brojnih zvanica i gostiju danas je u Lukavici, Istočno Sarajevo, obilježena četvrta godišnjica Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ceremonija, upriličena tim povodom u sjedištu Jedinice, počela je svečanim postrojavanjem njenih pripadnika i smotrom koju je izvršio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na stasanje i ustroj spomenute formacije koja djeluje pri SIPA-i podsjetio je direktor ove agencije Mirko Lujić, istaknuvši da se radi o jedinici koja je u međuvremenu izrasla u respektabilnu snagu koja može da se nosi sa svim izazovima te da odgovori najsloženijim zadacima hapšenja počinitelja najtežih krivičnih djela, uključujući i osumnjičene za ratne zločine.

"Danas, nakon četiri godine njihovog mukotrpnog rada, svima je jasno da stojimo pred jednom od najbolje obučenih i opremljenih specijalnih jedinica ne samo u BiH nego i šire, čiji su pripadnici spremni da svim građanima BiH obezbjede mirniju i sigurniju sadašnjost i ljepšu budućnost", kazao je Lujić.

Po njegovim riječima, pripadnici Jedinice za specijalnu podršku su, postupajući u skladu s naredbama nadležnih organa, u 2005. slobode lišili pet, u 2006. - 34 osobe, u 2007. - 57, u 2008. - 79 osoba, a u prvih šest mjeseci ove godine 29 osoba.

Sudionicima svečanosti emitiran je videozapis o dosadašnjem djelovanju Jedinice, a bili su u prilici prisustvovati i izvođenju niza prigodnih taktičko-pokaznih vježbi tokom kojih su njeni pripadnici demonstrirali visoki nivo spremnosti i odlučnosti da se suoče sa svim sigurnosnim izazovima.

U povodu obilježavanja četvrte godišnjice Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e dodijeljena su prigodna priznanja osobama koje su podržale razvoj SIPA-e, odnosno ustroj njene specijalne jedinice, među kojima i ambasadoru SAD-a u BiH Charlesu Englishu, francuskoj ambasadorici u BiH Maryse Berniau, direktoru ICITAP-a (Odjela američkog Ministarstva pravde) u BiH Jimu Tillmanu, te predstavniku EUPM-a Brianu Donley.