Potvrđeno
19

SIPA nije primila naredbu za postupanje zbog nestanka glasačkih listića iz CIK-a

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije zaprimila naredbu Tužilaštva BiH za postupanje u vezi s navodnim nestankom glasačkih listića iz Centralne izborne komisije BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Izvještaj Komisije za popis iz 2014. godine dokazuje kako je najmanje 35,8 tona papira, nabavljenog za štampanje glasačkih listića, nestalo iz skladišta Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Iako iz CIK-a tvrde da su ovi podaci netačni, dokument broja 07-2-50-2-164-2/14 potvrđuje tvrdnje o nestanku listića.

Ovim povodom kontaktirali smo Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) tražeći informaciju o tome da li je otvoren predmet u vezi s navodnim nestankom listića u CIK-u.

"Obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu nije zaprimila naredbu tužilaštava za postupanje u vezi s navodnim nestankom glasačkih listića iz Centralne izborne komisije BiH", rečeno nam je iz SIPA-e.

Tužilaštvo BiH još uvijek nije odgovorilo na naš upit da li su već otvorili predmet u vezi s navodima o nestanku 35 tona glasačkih listića, odnosno preračunato u izborni materijal, nestankom papira od kojeg se moglo odštampati najmanje pola miliona glasačkih listića.