Uprkos tvrdnjama
38

SIPA nema informaciju da u BiH postoji tajni vojni sistem kojim upravlja Izetbegović

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) reagovala je na pisanja srbijanskih medija kako član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u našoj zemlji uspostavlja tajni vojni sistem.

Nakon što su Večernje novosti objavile članak u kojem se navodi da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu, kontaktirali smo SIPA-u kako bismo provjerili tačnost ovih navoda.

"U vezi sa vašim upitom obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu ne raspolaže saznanjima o formiranju paralelnog/tajnog vojnog sistema u BiH, kojim navodno koordinira navedeni član Predsjedništva BiH", odgovoreno nam je iz SIPA-e.

Paralelno s tvrdnjama o formiranju "bošnjačke vojske" mediji iz susjedne Srbije tvrde kako su zapadni centri naložili obavještajnim službama iz regije da pojačaju djelovanje protiv interesa Srbije, a u središtu obavještajne ofanzive bit će podrivanje bh. entiteta Republika Srpska.

I u ovom slučaju riječ je o navodima Večernjih novosti koje tvrde da Beograd ima pripremljen odgovor na svaku verziju potencijalnih udara. Na priču o navodnoj "antisrpskoj ofanzivi" nasjeli su i mediji, ali i političari iz RS-a koji poručuju kako je sve usmjereno protiv predsjednika manje administrativno-teritorijalne jedinice BiH Milorada Dodika.

Inače, ovo nije prvi put da mediji zajedno s političarima pokušavaju zastrašiti stanovnike BiH, ali i susjednih zemalja ratom. Brojni predstavnici međunarodne zajednice u više navrata upozoravali su političare da se bave ekonomskim problemima, a ne zastrašivanjem naroda.

Do sada su se pokazale neutemeljenim sve tvrdnje o navodnim aktivnostima i kontraobavještajnom djelovanju OSA-e protiv Srbije i njenih zvaničnika. Nekoliko puta je Komisija za nadzor nad OSA-om utvrdila kako OSA obavlja svoje poslove u skladu sa zakonom.