BiH
26

SIPA nastavila saslušavati osobe protiv kojih je Kaplan podnio krivičnu prijavu

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je u petak Salmir Kaplan u svojstvu svjedoka dao iskaz u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru, saslušanja su nastavljena, a sve zbog krivične prijave koju je Kaplan 6. februara ove godine podnio protiv sedam osoba za krivična djela prevare pri glasanju, zloupotrebu položaja i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Kaplan tvrdi da je krivičnu prijavu podnio zbog prevara prilikom glasanja na lokalnim izborima 2. oktobra prošle godine.

Kako saznajemo, u regionalnom uredu SIPA-e u Mostaru saslušani su Renata Stanković za koju je Kaplan kazao da je na Dnevniku CITY televizije prikazana kako glasa na biračkom mjestu 015, što predstavlja krivično djelo iz Člana 152. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Saslušan je i Mario Raguž za kojeg Kaplan tvrdi da je na navedenom biračkom mjestu gdje je glasala Stanković pregledao lične karte i pustio je da glasa.

Saslušani su također i Andrija Stanković i Božana Babić, Ivan Perić i Stjepan Bošković.

Podsjećamo da je Kaplan kazao da je za krivičnu prijavu priložio materijalne dokaze. Prema njegovim riječima, navedene osobe su organizirana zločinačka skupina koja je počinila niz krivičnih djela na dan izbora, 2. oktobra.