Sigurnosne službe
4

SIPA: Naši službenici nisu pratili ni prisluškivali razgovore Gordane Tadić i Ružice Jukić

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje.

Ova reakcija uslijedila je nakon što su Tužilaštvu BiH dostavljeni dokumenti koji ukazuju na to da je Tadić bila praćena i da su prisluškivani njeni razgovori s Jukić.

Prethodno je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na konferenciji za medije pokazao dokumente za koje tvrdi da su falsifikovani i da ih je Tužilaštvu dostavio Josip Šimić, a u njima SIPA navodno obavještava Mektića o kretanju tužiteljice i razgovorima s potpredsjednicom VSTV-a.

Iz SIPA-e su odbacili sve spekulacije o navodnom nezakonitom provođenju posebnih istražnih radnji i dostavljanja navodne "šeme kretanja" i sadržaja "prisluškivanih" razgovora.

"Odjel za unutrašnju kontrolu SIPA-e je 29. i 30. augusta 2017. godine izvršio unutrašnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je riječ o provođenju posebnih istražnih radnji. Osim navedenog, nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini, prilikom čega nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tokom 2017. godine nije evidentiran nijedan akt s oznakom tajnosti vrlo tajno", stoji u saopćenju.

Kako kažu, budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji. S tim u vezi, SIPA će u saradnji s nadležnim tužilaštvom poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Na drugoj strani, iz Tužilaštva BiH kažu da su im dostavljeni autentični dokumenti.

"S obzirom na to da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužilaštvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su učestvovale u navedenim aktivnostima", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.