Akcija "Network"
75

SIPA na aerodromu uhapsila Davora Gaja, Batkovog kolegu s posla

D. Be.
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na sarajevskom aerodromu dočekali su avion iz Istanbula u kojem se nalazio i Davor Gaj, osumnjičeni u predmetu "Network" u sklopu kojeg je uhapšen TV voditelj Almir Čehajić Batko.

Naime, Gaj se nalazio u Turskoj u trenutku jučerašnjih pretresa u Sarajevu, nakon čega je jutros sjeo na prvi avion u Istanbulu te se stavio na raspolaganje policajcima i tužiteljima.

Odmah nakon što je kročio na tlo BiH službenici SIPA-e su mu saopćili razloge za hapšenje i polazak u prostorije te agencije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

On se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe položaja jer je bio odgovorna osoba u firmi "Otvorena mreža" u kojoj su jučer izvršeni pretresi.

Prema dostupnim podacima, Davor Gaj se vodi kao direktor firme "City - Otvorena mreža" d.o.o. Sarajevo pod kojom je emitovana emisija "Udri muški" koju je vodio Almir Čehajić Batko.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Gaj je radio i kao koordinator u programu transplantacija u okviru Otvorene mreže koja se bavila humanitarnim radom.

Radnje istražitelja su bile usmjerene na otkrivanje zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno pranja novca, a voditelj je uhapšen zbog navodnih finansijskih malverzacija.