"SIPA može u RS samo na osnovu naloga Tužilaštva BiH"

F
FENA
16.10.2008. u 16:59
0
20
"SIPA može u RS samo na osnovu naloga Tužilaštva BiH"
0
"SIPA može u RS samo na osnovu naloga Tužilaštva BiH"
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) može da provodi akcije u tom bh.entitetu samo u skladu sa zakonom i na osnovu jasno propisanog naloga Tužilaštva BiH.
„Ako se od Vlade RS-a očekuje da radi po zakonu onda se očekuje i od SIPA-e“, rekao je Dodik u izjavi novinarima i naveo da ta agencija nema pravo da pretresa bilo čije prostorije ili zahtijeva dokumenta bez naloga Tužilaštva BiH i da Vlada RS-a to neće dopustiti.

Kaže da traži nalog u kojem će tužilac odrediti šta se traži i po kojem osnovu, a onda se i mogu dobiti dokumenta, ne precizirajući da li pri tome misli na istragu koju SIPA vodi po nalogu Tužilaštva BiH u vezi s izgradnjom zgrade Vlade, privatizacijom Rafinerije u Bosanskom Brodu i nekim drugim istragama.

Dodik tvrdi da su pravnici Vlade RS-a pregledali svu spornu dokumentaciju i da nema ništa nejasno.

Iznio je i stav da se na „ovaj način“ ne može graditi BiH.

„Najbolji način njenog rastakanja je ovo što na taj način rade strani tužioci, sudije, stranci koji vrše pritisak na tužilaštva i sudove i procese, i naravno mediji. Ako išta ovoj zemlji dođe glave bit će mediji iz Sarajeva“, rekao je Dodik.


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: