Milorad Dodik
0

"SIPA može u RS samo na osnovu naloga Tužilaštva BiH"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) može da provodi akcije u tom bh.entitetu samo u skladu sa zakonom i na osnovu jasno propisanog naloga Tužilaštva BiH.

„Ako se od Vlade RS-a očekuje da radi po zakonu onda se očekuje i od SIPA-e“, rekao je Dodik u izjavi novinarima i naveo da ta agencija nema pravo da pretresa bilo čije prostorije ili zahtijeva dokumenta bez naloga Tužilaštva BiH i da Vlada RS-a to neće dopustiti.

Kaže da traži nalog u kojem će tužilac odrediti šta se traži i po kojem osnovu, a onda se i mogu dobiti dokumenta, ne precizirajući da li pri tome misli na istragu koju SIPA vodi po nalogu Tužilaštva BiH u vezi s izgradnjom zgrade Vlade, privatizacijom Rafinerije u Bosanskom Brodu i nekim drugim istragama.

Dodik tvrdi da su pravnici Vlade RS-a pregledali svu spornu dokumentaciju i da nema ništa nejasno.

Iznio je i stav da se na „ovaj način“ ne može graditi BiH.

„Najbolji način njenog rastakanja je ovo što na taj način rade strani tužioci, sudije, stranci koji vrše pritisak na tužilaštva i sudove i procese, i naravno mediji. Ako išta ovoj zemlji dođe glave bit će mediji iz Sarajeva“, rekao je Dodik.