Iz štampe
0

Sipa krši zakon o javnim nabavkama

SRNA
Revizori BiH utvrdili su da su zaposleni u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kršili Zakon o javnim nabavkama, piše "Euroblic".

List navodi da su revizori BiH upozorili zaposlene u Sipi da se izlažu riziku da proizvoljnim izborom dobavljača ostvare poslovnu saradnju sa preduzećima koja ne poštuju poreske i druge propise u svom poslovanju čime se direktno šteti budžetu BiH i podržava siva ekonomija.

Prema istom izvoru, razlog za ovo upozorenje je što Sipa ne sprovodi zakonom propisan "postupak javnih nabavki za gorivo i druge nabavke".

U izvještaju o poslovanju Sipe u prethodnoj godini revizori su, između ostalog, ustanovili da je izbjegnuta primjena procedure raspisivanja tendera za nabavku namještaja, piše list.

"Euroblic" navodi da su zvaničnici Sipe u ovom slučaju izabrali dobavljača na osnovu dva konkurentska postupka /poslali su zahtjev za dostavljanje ponuda određenim preduzećima/ za nabavku namještaja za opremanje kabineta i kancelarijskog namještaja u vrijednosti od 45.000 KM. 

Naime, prema Zakonu o javnim nabavkama, ugovorni organ obavezan je provesti proceduru raspisivanja tendera kada je vrijednost ugovora jednaka ili veća od 30.000 KM u slučaju roba i usluga, dok se konkurentski postupak provodi ako je vrijednost ugovora manja od 30.000 KM.

Ukupni izdaci za kancelarijski i kompjuterski materijal, izdaci za obrasce i papir u 2008. iznosili su 162.075 KM. 
Međutim, ugovor sa dobavljačem je zaključen na osnovu jediničnih cijena, a ne na osnovu ukupne vrijednosti ponude, što je, kako se navodi, suprotno predviđenim odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Identična situacija je i sa nabavkom ostalog potrošnog materijala, gdje su revizori ustanovili i da postoje određena odstupanja u cijenama i vrsti nabavljanog materijala u odnosu na specifikaciju materijala koji se sastavni dio ugovora.

Radnici Sipe potrošili su 301.035 KM za nabavku avionskih karata prošle godine, za šta su revizori ustanovili da cijene avio-karata nisu usklađene sa cijenama iz ponude.