BiH
43

SIPA istražuje kako se Ferid Buljubašić domogao otpremnine, nema naznaka istrazi o Dušanki Majkić

Piše: Er. M.
Buljubašić i Majkić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Buljubašić i Majkić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naložilo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da istraži zakonitost isplate otpremnine bivšem sekretaru Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Feridu Buljubašiću, potvrđeno je za Klix.ba u SIPA-i.

"Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) postupa po zahtjevu Tužilaštva BiH za prikupljanje dokaza i saslušanje određenih osoba u svojstvu svjedoka radi utvrđivanja postojanja eventualnih nezakonitosti prilikom isplate otpremnine", rekla je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Ona je istakla kako SIPA ne može davati nikakve vrste informacija u vezi sa slučajem Ferida Buljubašića s obzirom da je riječ o predmetu Tužilaštva BiH.

Pored Buljubašića javnost je dugo raspravljala i o otpremninama zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dušanke Majkić i bivšeg zamjenika ministra odbrane Živka Marjanca. Iz SIPA-e ističu kako ne vrše istražne radnje o otpremninama Majkićeve i Marjanca.

Podsjećamo, Buljubašić se našao u centru interesovanja nakon što su mediji objavili informaciju da je naplatio više od 22.000 KM otpremnine, mada je na tu funkciju imenovan kao penzioner.

Što se tiče Dušanke Majkić, ona je odlučila krajem maja otići u penziju, ali samo dan kasnije ponovo je zasnovala radni odnos.

Dušanki Majkićj je 25. maja prošle godine izdato rješenje o "prestanku statusa stalno zaposlenog poslanika zbog odlaska u penziju po sili zakona". Drugim rješenjem istog dana dodijeljena joj je jednokratna "pomoć" u iznosu od blizu 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini.

No, samo dva dana kasnije Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o "sticanju statusa stalno zaposlenog poslanika", što znači da je u penziji provela svega dva dana.

Njen stranački kolega Živko Marjanac naplatio je iz državnog budžeta otpremninu zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju u iznosu od 25.492,66 KM, uprkos tome što je od decembra 2014. godine angažovan na funkciji potpredsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH krajem prošle godine počelo je provjeravati ko se i na koji način od državnih parlamentaraca domogao otpremnina i penzija.

Aktivnosti Tužilaštva BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH podijelile su stavove državnih parlamentaraca nakon što su od ove institucije zakonodavne vlasti zatražene liste glasanja sa sjednice komisije za administrativne poslove, a na kojoj su donesene odluke o penzionisanju parlamentaraca.

Jedni od njih tvrde kako su ovakve aktivnosti Tužilaštva BiH skandalozne, dok drugi ne vide ništa sporno u njima.