Sve zakonito
42

SIPA ima pravo postupati po naredbama kantonalnih tužilaštava

Piše: Er. M.
Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić tražio je od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da mu dostavi pojašnjenje na osnovu kojih zakona SIPA može postupati po naredbama kantonalnih tužilaštava, odnosno konkretno Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Fazlić je rukovodstvo SIPA-e pitao kako državna agencija postupa po zahtjevima kantonalnih tužilaštava, navodeći da je u proteklom periodu, počevši od 2015. godine pa nadalje, SIPA kontinuirano postupala po naredbama Tužilaštva Kantona Sarajevo.

On je naveo da prema članu 3. Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu to nije u nadležnosti SIPA-e s obzirom na to da postoje kantonalne i federalne agencije za sprovođenje zakona koje stoje na raspolaganju kantonalnim i entitetskim tužilaštvima.

Iz SIPA-e su odgovorili da nije potrebno napraviti razliku u dijelu postupanja s obzirom na to da SIPA ne postupa kao upravna organizacija, nego nastupaju policijski službenici SIPA-e kao ovlaštene službene osobe.

"Ako se radi o krivičnim djelima iz nadležnosti kantonalnih tužilaštava, policijski službenici SIPA-e potrebne mjere i radnje poduzimaju pod nadzorom i po naredbama postupajućih tužilaca kantonalnih tužilaštava, a u skladu sa Zakonom o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Zakonom o policijskim službenicima BiH, Zakonom o krivičnom postupku FBiH i drugim propisima", piše u odgovoru SIPA-e.

Ističu da Zakon o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu jasno propisuje da se na sva ostala pitanja značajna za djelovanje SIPA-e kao policijskog organa, u mjeri u kojoj nisu propisana ovim zakonom, primjenjuje Zakon o policijskim službenicima, Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, Zakonu o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i drugi zakoni koje primjenjuje SIPA u svom radu.

SIPA navodi da zakonski osnov za postupanje policijskih službenika SIPA po naredbama kantonalnih tužilaštva proizilazi i iz zakona o krivičnom postupku u BiH s obzirom na to se taj termin odnosi na sve zakone u BiH, a ne samo na Zakon o krivičnom postupku FBiH.

Kako kažu, Zakon o krivičnom postupku FBiH daje pravo i obavezu kantonalnom tužilaštvu, odnosno tužiocima u FBiH, da mogu izdavati naredbe, između ostalog i službenim osobama SIPA-e, što potvrđuje da SIPA provodi aktivnosti u skladu sa zakonom i po naredbama pravosudnih organa.

"Osim navedenih zakonskih propisa važno je naglasiti da je nadležnost SIPA-e propisana i u pojedinim specijalnim zakonima koji daju ovlasti službenicima SIPA-e za postupanje po naredbama i zahtjevima nadležnih pravosudnih organa, kao što su Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Zakon o programu zaštite svjedoka u BiH, Zakon o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i drugo", piše u odgovoru SIPA-e.

Ističu da se pitanje nadležnosti pravosudnih institucija ne može rješavati na teret SIPA-e s obzirom na to da državna agencija nije nadležna za takvo nešto. U odgovoru Fazliću direktor SIPA-e Perica Stanić naveo je da je SIPA postupala u određenim slučajevima po naredbama kantonalnih tužilaštva i prije 2015. godine, odnosno da se ovakav vid postupanja ne odnosi samo na aktuelno rukovodstvo državne agencije.

Na Fazlićevo pitanje da li je postupanje SIPA-e naštetilo Budžetu institucija BiH s obzirom na to da se agencija finansira iz državnog budžeta, a da između ostalog obavlja poslove iz nadležnosti drugih organa vlasti, iz SIPA-e su odgovorili da se uopće ne može govoriti o oštećenju Budžeta BiH jer ova agencija samo postupa po naredbama pravosudnih organa.

Ovlaštene službene osobe SIPA-e u 2015., 2016. i prvih devet mjeseci 2017. godine postupale su u 156 predmeta u okviru kojih su tužilaštva u BiH (osim Tužilaštva BiH) izdala ukupno 340 naredbi ili zahtjeva. Od navedenog broja, Finansijsko-obavještajno odjeljenje je postupalo u 34 predmeta u okviru kojih su dostavljene 54 naredbe ili zahtjeva za postupanje u skladu sa ovlastima iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Posebno napominju da ni u jednom predmetu, uključujući i postupanja prije 2015. godine, nije osporena nadležnost SIPA-e, niti je dovedena u pitanje zakonitost postupanja ovlaštenih službenih osoba po naredbama i zahtjevima tužilaštava u BiH.