BiH
0

SIPA: Gregorian razgovarao s predstavnicima SIPA-e o istraživanju ratnih zločina u Srebrenici

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian danas je posjetio sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i s njenim predstavnicima razgovarao o razvijanju strategije koja bi trebala rezultirati što bržim istraživanjem ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i dovođenjem pred lice pravde počinitelja, saopćeno je iz SIPA-e.

“Mi u SIPA-i smo bez rezerve opredjeljeni da damo svoj doprinos u istrazi svih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini posebno u Srebrenici. Tim prije što su ti zločini okvalificirani kao najteža krivična djela odnosno kao genocid”, rekao je v. d. direktora SIPA-e Sead Lisak.

Načelnik Centra za istraživanje ratnih zločina Šefik Halilović Gregoriana je informirao o aktivnostima koje su pripadnici SIPA-e dosad poduzimali na rasvjetljavanju ratnih zločina počinjenih u Srebrenici.

“Postupano je po 22 naredbe Tužilaštva BiH. Izvršeno je 15 pretresa. Uzeto je više od 1.000 izjava i lišeno slobode 17 osoba”, istakao je Halilović posebno. On je naglasio da su na Sudu BiH u toku dva sudska procesa protiv 13 osoba koje se sumnjiče za zločine u Srebrenici.

Raffi Gregorijan je iskazao zanimanje i za suradnju između SIPA-e i Tužilaštva BiH na rasvjeljavanju ratnih zločina u Srebrenici i BiH, te iskazao punu podršku radu tih institucija.

Sastanku je prisustvoavao i Brian Donley iz EUPM-a.