BiH
0

SIPA: Disciplinski postupak za policajce koji su osiguravali zgradu predsjedništva BiH

FENA
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nakon cjelokupnog sagledavanja i analiziranja događaja od 27. septembra, kada je došlo do napada na objekt Predsjedništva BiH u Sarajevu i na službenike policije koji su radili na osiguranju objekta, ocijenila je napad nezakonitim, protupravnim i neprimjerenim demokratskim principima izražavanja volje građana, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH u kojem djeluje ova agencija.

Nakon provedene unutrašnje istrage, ocijenjeno je da su u ovom slučaju bili ispunjeni uvjeti za upotrebu sredstava prinude u skladu sa zakonom.

Aktivnosti SIPA-e u dijelu utvrđivanja vrste, načina i intenziteta prinude su u toku i tim povodom pokrenut je postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti za one policijske službenike za koje postoji osnovana sumnja da su prekoračili ovlaštenja, saopćeno je.

Ovaj događaj, stoji dalje u saopćenju, bit će analiziran i u pogledu spremnosti, obučenosti i opremljenosti policijskih službenika za sprječavanje ovakvih pojava u budućnosti. Shodno tome, bit će izvedene odgovarajuće obuke prema dodatnom programu obuke.

"Očekujemo da će pravosudni organi u okviru svojih nadležnosti i uz primjenu zakonskih propisa utvrditi odgovornost učesnika ovog događaja", stoji u današnjem saopćenju.