BiH
0

SIPA će i ubuduće sve osiguravati u skladu sa zakonom

FENA
Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) će i ubuduće osiguravati ličnosti i objekte na način kako je to zakonom predviđeno, sve dok mjerodavna tijela ne izglasaju izmjene tih zakona, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Saopćenje je izdato nakon niza napisa i komentara u pojedinim medijima, a u vezi sa događajem od prije gotovo mjesec dana, kada je policijski djelatnik SIPA-e, raspoređen na poslovima osiguranja visokopozicioniranog zvaničnika Vijeća ministara BiH, upozorio radnike koji rade na obnovi fasade zgrade Parlamenta BiH da siđu sa skele, te u vezi sa špekulacijama o mogućnosti zabrane ulaska određenim tjelohraniteljima u zgradu Parlamenta BiH.

Zakonom o SIPA-i, između ostalog, definirana je njena nadležnost, u koju spada i fizička i tehnička zaštita lica, objekata i druge zaštićene imovine.

Podsjeća se da člankom 16 Zakona o SIPA-i status zaštićene imovine imaju „objekti i druga imovina kojoj je BiH obavezna pružiti zaštitu prema međunarodnom pravu ili zakonu“, te drugi objekti po odluci Vijeća ministara.

Prema članku 15 tog zakona, te prema Uputstvu o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog osiguranja ličnosti i objekata definirano je tko može imati status zaštićene osobe, odosno koji vid zaštite su im djelatnici SIPA-e dužni pružiti.

Zaštićene osobe su članovi Predsjedništva BiH, predsjedatelj Vijeća ministara, ministri u Vijeću ministara, predsjedatelj Doma naroda, te Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Suda BiH, glavni tužitelj BiH, i strani funkcioneri u posjeti BiH, kao i druga lica po odluci Vijeća ministara.

Za njihovu sigurnost brinu, u zavisnosti od kategorizacije zaštićenih ličnosti, četiri, dva, odnosno jedan pripadnik SIPA-e.

Sukladno navedenom, a u svezi sa špekulacijama o mogućnosti zabrane ulaska tjelohraniteljima predsjedatelja i ministara Vijeća ministara u zgradu Parlamenta BiH, iz Državne agencije za istrage i zaštitu podsjećaju da prema članku 21 Zakona o SIPA-i „organi uprave i druga tijela, službe i druge institucije u BiH, entitetska i kantonalna ministarstsva unutarnjih poslova, carinske i porezne vlasti, financijska policija, tijela u vezi sa Interpolom, mjerodavna tijela Brčko Distrikta BiH i druga odgovarajuća tijela su dužna surađivati sa SIPA-om i na njen zahtjev pružiti pomoć SIPA-i u obavljanju poslova iz njene mjerodavnosti“.

Zakonom o policijskim djelatnicima BiH regulirana su, između ostalog, ovlaštenja policijskih djelatnika u BiH, a člankom 18. zakona propisani su uvjeti pod kojima policijski djelatnik može privremeno ograničiti slobodu kretanja: „Policijski službenik može privremeno ograničiti kretanje osobe na određenom području ili u određenom objektu kada je to prijeko potrebno kako bi se spriječilo počinjenje kaznenih djela, prekršaja ili drugog zabranjenog kaznenog djela, prekršaja ili drugog zabranjenog ponašanja, ili kako bi se spriječilo ugrožavanje javnog reda i sigurnosti“.

Policijski djelatnik prema članku 20. istog zakona će „upozoriti osobu koja svojim ponašanjem, djelovanjem ili propuštanjem može ugroziti svoju ili sigurnost drugih osoba ili imovine, prekšiti zakon i red, odnosno u slučaju da postoji osnovana sumnja da bi ta osoba mogla počiniti ili izazvati drugu osobu da počini kazneno djelo“, navodi se u saopćenju.

Naredbe se, sukladno članku 21. Zakona o policijskim službenicima, između ostalog, izdaju i radi „održavanja reda i zakona, odnosno ponovnog uspostavljanja reda i zakona“, a može ih izdati rukovoditelj ili policijski djelatnik kojeg rukovoditelj ovlasti, usmenim ili pismenim putem, ili na drugi odgovarajući način (optičkim ili zvučnim signalima, rukom ...).

"Da li je policijski djelatnik, zadužen za osiguranje visokopozicioniranog zvaničnika Vijeća ministara prije gotovo mjesec dana postupio po zakonu, pokazat će unutarnja istraga. U slučaju da se istragom utvrdi da je djelatnik SIPA-e obavljajući zadatke i poslove iz svoje mjerodavnosti postupio suprotno zakonu, protiv njega će biti pokrenut stegovni postupak", stoji u saopćenju koja potpisuje glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.