{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sinovi Mahale" prisjetili se Srebrenice, proučili Fatihu i bacili 35 karanfila u Neretvu

11.7.2018. u 20:05
261
10
"Sinovi Mahale" prisjetili se Srebrenice, proučili Fatihu i bacili 35 karanfila u Neretvu
261
Udruženje "Sinovi Mahale" iz Mostara četvrti put je na dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici upriličilo niz događaja. U toku održavanje dženaze u Srebrenici sa skakaonice "Azer Dželilović" upriličen je skok bez aplauza, u Šehidskom parku učenjem Fatihe odata je počast žrtvama, a s mosta Hasana Brkića u Neretvu djeca mostarskih naselja Donja Mahala i Luka bacili su simboličnih 35 karanfila.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dževad Pašić, predsjednik Udruženja "Sinovi Mahale", kazao je kako je ovo četvrta godina kako se udruženje kroz organizaciju različitih dešavanja prisjeća žrtava genocida u Srebrenici, kako je to obaveza i ljudska, ali i moralna.

"Zadnjih dana smo radili dosta, u Šehidskom parku naš umjetnik Maid Mido Redžić iscrtao je mural koji treba da građanima Mostara, posebno novim generacijama, govori šta se to desilo u Srebrenici. Žrtve Srebrenice, ali i Prijedora, Sarajeva, ..., brojnih naših gradova, nikad ne smijemo zaboraviti. Možemo oprostiti, ali nikad zaboraviti. Svake godine želimo iz Mostara poslati poruku da suosjećamo s preživjelima, s majkama, sestrama, svima. Osjećamo njihovu bol, jer je i Mostar imao svoju tragediju", izjavio je Pašić.

Kazao je kako je danas dan šutnje, te kako se nada da će se iz godine u godinu ovaj datum kod nas obilježavati sa sve više dostojanstva i simbolike.

"Ponosan sam na ovaj mural, a ovdje u parku će biti za dvadesetak dana otvorena i Spomen soba posvećena svim žrtvama rata. Na izradi sobe pomogli su posebno Edin Mušić, Šerif Špago i Safet Oručević, a Centar za mir je ustupio arhivski materijal koji će biti izložen", kazao je Dževad Pašić.

Nakon proučene Fatihe u Šehidskom parku, okupljeni građani Donje Mahale i Luke susreli su se na mostu Hasana Brkića, a najmlađi Mostarci bacili su 35 karanfila u Neretvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: