Kamen temeljac
6

"Sinovi mahale" grade spomen-sobu agresiji na Mostar i državu BiH

Piše: R. D.
(Foto: Ž.M./Klix.ba)
Udruženje "Sinovi mahale" položilo je kamen temeljac za izgradnju Spomen-sobe agresiji na Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu. Polaganju su prisustvovali Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK.

Dževad Pašić, predsjednik Udruženja "Sinovi mahale", kazao je kako je ideja za izgradnju ove spomen-sobe potekla od članova udruženja.

"Mi ćemo se potruditi da u najkraćem roku ovu ideju pretvorimo u djelo, da spomen-soba ugleda svjetlo dana što prije. Ovo sve je naša ljudska i moralna obaveza, dužni smo pamtiti sve poginule i nestale borce, pripadnike Armije RBiH, koji su odbranili ovaj grad i državu", kazao je Pašić.

Spomen-soba je zamišljena kao cijelovit prikaz rata u Mostaru, ali i nekoliko drugih gradova u našoj zemlji čije žrtve organizator želi posebno istaći, kao Srebrenicu, Markale u Sarajevu, pogibiju tuzlanske mladosti na Kapiji, Prijedor...

"Ovaj prostor ćemo koristi i za obilježavanje važnih datuma iz tog dijela naše historije, kako bi naša djeca znala šta se dešavalo, a starije generacije ne bi zaboravile", izjavio je Dževad Pašić, naglasivši kako se već krenulo u prikupljanje novčanih sredstava za izgradnju objekta.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, kazao je kako je nemjerljiva važnost ovakvih ideja.

"Svi mi koji smo učestvovali u proteklom ratu treba da cilj imamo da se rat nikad ne ponovi, ali i da ne zaboravimo ljude koji su dali toliki doprinos slobodi Mostara i države Bosne i Hercegovine. Organi vlasti u našem kantonu će podržati ovakve i sve slične projekte", naglasio je Špago.

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ovom prilikom je kazao kako bi objekat koji se gradi mogao postati pravi simbol Mostara.

"Spomen-soba u Donjoj Mahali posebno je važna jer je ovo mahala koja je simbol otpora svim agresijama na Mostar. Raja koja su pokrenula ovu ideju zaslužuju sve čestitke, čestitam im na svom dosadašnjim inicijativama i vrijednim projektima koje su realizirali. Nastojat ćemo pomoći realizaciju ovog projekta, kako smo pomagali i neke ranije", kazao je Mušić.