BiH
0

Siniša Vujović svjedočio na suđenju Milunu Kornjači

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedok odbrane je rekao da je optuženog Miluna Kornjaču vidio 19. maja 1992. godine kada je dolazio iz pravca Pljevalja u Čajniče.

"Vidio sam ga kada se iz pravca Pljevalja vraćao u jednom civilnom autu. Sjedio je na mjestu suvozača" ,kazao je svjedok Siniša Vujović.

Kornjača je optužen da je u maju 1992. godine, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice Plavi orlovi sudjelovao u ubijanju 28 zatočenih civila u Lovačkom domu na Mostini.

Njemu se, kao bivšem komandantu paravojne jedinice Plavi orlovi sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča.

Svjedok Vujović je naveo kako je bio kod Lovačkog doma kada je Veljo Tadić došao i repetirao pušku, tražeći od jedne osobe ključeve. Nakon što je ispalio nekoliko metaka, svjedok je pobjegao.

Ovo je potvrdio i svjedok Njegoš Manović kazavši da je 19. maja 1992. Veljo Tadić od njega tražio da otključa Lovački dom.

"Tražio je ključ, i ja mu nisam dao. Onda je repetirao pušku, a ja sam mu ga bacio i otišao sa Sinišom na prelaz Mostina", kazao je Manović.

Kasnije je vidio da Veljo Tadić ide prema Mostini, a on se sakrio u šumu jer ga je bilo strah.

"Vidio sam iz šume auto koje je prošlo iz pravca Pljevalja za Čajniče", ustvrdio je svjedok, dodavši da je kasnije čuo kako je iz pravca Pljevalja prošao Milun Kornjača.

Optuženi Kornjača je kazao da želi saslušati još neke svjedoke, nakon čega mu je Sudsko vijeće reklo da dostavi spisak.

Suđenje će biti nastavljeno 29. maja, kada će Vijeće saopštiti da li će prihvatiti prijedlog optuženog, javlja BIRN.