BiH
0

Sindikatu Mittal Steel Zenica zabranjeno organizovanje i provođenje generalnog štrajka

FENA
Općinski sud u Zenici danas je po tužbi uprave Mittal Steel Zenica protiv Sindikata ove kompanije donio presudu kojom se Sindikatu metalaca BiH – Sindikalnoj organizaciji Mittal Steel Zenica zabranjuje organiziranje i daljnje provođenje generalnog štrajka koji je započeo 1. augusta.

"Odbacuje se kao nedopušten prijedlog tužioca za određivanje mjere osiguranja, odbacuje se kao nedopušten prijedlog tužioca za imenovanje predsjednika arbitraže i obavezuje se tuženi da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka od 540 KM", kaže se u presudi koju je potpisala sutkinja Vera Derling.

U obrazloženju presude kucane na 10 strana, između ostalog stoji da Sindikat nije dokazao da je s tužiocem (uprava kompanije) pokušao provesti postupak rješavanja nastalog spora prema odredbi iz člana 128.st.3. Zakona o radu, koji je jedan od uvjeta predviđenih u čl.6. Zakona o štrajku koji se mora ispuniti da bi štrajk bio zakonit.

U toku je sjednica skupštine Sindikata Mittal Steel Zenica na kojoj će biti donesena odluka o daljnjim akivnostima Sindikata i radnika koji se treći dan nalaze u generalnom štrajku.