BiH
0

Sindikati u ŽFBiH stupaju u štrajk 25. marta

FENA
Predstavnici triju sindikata u Željeznicama Federacije BiH na zajedničkom sastanku povodom teške i složene situacije u ovom preduzeću donijeli su odluku o nastavku štrajka upozorenja koji će trajati svaki dan od 16. do 24. marta od 7 do 9 sati s tim da se u slučaju eventualne isplate dviju brutoplaća zaposlenicima, štrajk upozorenja automatski otkazuje.

Samostalni sindikat izvršnog osoblja ŽFBiH, Samostalni sindikat tehničko kolske službe ŽFBiH, Samostalni sindikat radnika održavanja šinskih vozila FBiH donijeli su i odluku da 25. marta u 7 sati stupaju u štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Među tim zahtjevima je isplata plaća za novembar i decembar 2009. i januar ove godine, te povlačenje svih podnesenih krivičnih, prekršajnih i disciplinskih postupaka prema zaposlenicima koje je podnijela Uprava.

Ovi sindikati zahtijevaju od Vlade Federacije BiH smjenu i pokretanje utvrđivanja odgovornosti svih nadležnih: Uprave i Nadzornog odbora ŽFBiH, resornog ministarstva. Zahtijevaju i neodgodivo provođenje Zakona o finansijskoj konsolidaciji u ŽFBiH, te da Vlada preduzme i sve ostale pozitivne mjere za prevazilaženje krize u ovom preduzeću.