Nezadovoljni ponudom
6

Sindikati u HNK najavili štrajk: Da li je plata od hiljadu maraka premala za profesora

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sindikati srednjih škola nisu zadovoljni ponudama Vlade HNK zbog čega su najavili štrajk upozorenja i protestnu šetnju. Najavljen je i štrajk državnih službenika i namještenika koji su nezadovoljni svojim primanjima.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola HNK koje nastavu izvode na bosanskom jeziku, najavila je dvosatni štrajk upozorenja za 3. septembar. Štrajkat će se u vrijeme posljednja dva časa obje smjene.

"Od maja smo organizirali štrajkove upozorenja i upozoravali nadležne, ali naše članstvo nije zadovljno ponudama koje nam je Vlada HNK dala u toku ljeta pa ćemo mi naše aktivnosti nastaviti štrajkom upozorenja prvi dan nove školske godine", izjavila je Čomić.

Od pet zahtjeva koje su sindikati stavili pred vladu, tvrdi Čomić, vrlo malo toga je realizirano, samo je porodiljsko bolovanje vraćeno na sto posto.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Imamo ponudu Vlade HNK za trogodišnje povećanje plata s malim procentima, nemamo riješen status ljudi koji rade na određeno radno vrijeme. Jedini smo kanton koji prošle školske godine nije imao konkurse, to je jedno bezakonje koje podržava naša Vlada", naglasila je Čomić koja je navela da postoje zamjerke i na intezitet isplata po osnovu presuda te prekoredne isplate.

Pojašnjeno je da je Vlada HNK sindikatima ponudila povećanje plata od dva do četiri posto od 1. januara 2019. i tri posto 1. januara 2020. godine.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku, kazao je kako su budžeti Vlade HNK rasli svih ovih godina, kako su veći priliv i uplate PDV-a u prvih šest mjeseci godine, što znači da novca ima.

"Moja plata je 950 KM i s ova četiri posto povećanja ne bi došla ni do hiljadu. Nek javnost procijeni da li je to previše ili premalo za jednog profesora. Ja mislim da je to premalo", izjavio je Milić, najavivši za narednu sedmicu i protestnu šetnju ako ne bude odgovora Vlade HNK.

Karmela Petković iz Sindikata državnih službenika i namještenika HNK najavila je štrajk upozorenja, zbog, kako je navela, minimalnih plata, neisplate po osnovu presuda...

"Mi ponudu Vlade još nemamo, ali smo zakazali štrajk za ponedjeljak 3. septembra od 11 do 13 sati. Članstvo se stopostotno izjasnilo za štrajk. Naša plata ne da nije povećana od 2008. godine, nego je smanjena, a troškovi života su porasli. Vrijeme je da nam vrate to što su uzeli", kazala je Petković.