BPK Goražde
0

Sindikati traže od vlade da zadrži minimum za plaće i naknade

FENA
Sindikati budžetskih korisnika, odnosno policije te osnovnog i srednjeg obrazovanja BPK-a Goražde od kantonalne vlade i Skupštine očekuju da prilikom usvajanja budžeta uvaže njihove zahtjeve o minimumu osnovica za plaće i naknade koje nemaju karakter plaće.

Predstavnici sindikata strahuju da će po nekim najavama doći do smanjenja plaća i drugih naknada u ovom kantonu, bez obzira na to što je tokom pregovora sa sindikatima premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči javno kazao da smanjenja neće biti.

  • Na posljednjoj sjednici Skupštine jedan broj poslanika najavio je mogućnost smanjenja plaća i naknada, iako sindikat još nema odgovarajući stav Vlade. Imamo usmeni stav premijera BPK-a, to nam ne može poslužiti kao dovoljna garancija da do smanjenja ipak neće doći, kazao je Feni Amir Dedović, predsjednik Sindikata policije BPK-a Goražde.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BPK-a Hasib Mašnić kaže da su sindikati budžetskih korisnika u dva navrata od Vlade i pismeno tražili stav o ovom pitanju, koji je izostao.

  • Minimum naših zahtjeva je da se plaća zadrži na postojećem nivou s osnovicom od 360 KM, naknada za topli obrok da se poveća na 12 KM , prijevoz s posla i na posao da se isplaćuje od 50 posto kao i regres. Mi ne smatramo da smo odgovore na svoje zahtjeve dobili tokom pregovora koji su obavljeni s predstavnicima Vlade. Kada smo već sve bili dogovorili i bili spremni i potpisati, Vlada nije prihvatila prijedlog za povećanje toplog obroka za dvije KM tako da je sve obustavljeno, kazao je Mašnić dodajući da bi pregovori ponovo trebali biti nastavljeni.

Na sastanku je posebno naglašena potreba jedinstva svih sindikata da bi se zajednički nastupilo u interesu svih budžetskih korisnika. Istaknuto je da su sindikati svjesni teške situacije u ovom kantonu uz napomenu da ipak neće pristati ići ispod minimuma.

Dogovoreno je da se u petak održi novi sastanak da bi se precizirali zajednički stavovi i zahtjevi koji će ponovo biti upućeni Vladi Kantona. Također će biti zatraženo da izrada budžeta teče redovnom a ne eventualno hitnom procedurom kojom bi budžetski korisnici bili uskraćeni učestvovati u kreiranju budžeta.