BiH
0

Sindikati traže da se iz proračuna za obrazovanje izdvoji više sredstava

FENA
Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu izvode po planu i programu na hrvatskom i bosanskom jeziku pozvali su danas u Mostaru Vladu HNK da ispuni obećanje koje je dala prošlogodišnja vlada i omogući sindikatima sudjelovanje u izradi ovogodišnjeg nacrta kantonalnog proračuna.

Prema riječima predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja u školama koje nastavu izvode po planu i programu na bosanskom jeziku Omera Spahe, sindikati također traže da se iz proračuna za obrazovanje izdvoji 20 posto više sredstava nego prošle godine.

Tom prigodom Spaho je prozvao i resornog ministra financija Semina Borića zbog neprovođenja odluka koje su prošle godine donesene za prosvjetne djelatnike te kazao da se prosvjetarima tako nanosi velika šteta.

Stoga su danas predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja zatražili sastanak s predsjednikom Vlade HNk-a kantonalnim ministrom financija i resornim ministrom obrazovanja kako bi se utvrdilo koliko sredstava će iz proračuna biti izdvojeno za obrazovanje.

Kako je kazao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja koje nastavu izvode po planu i programu na hrvatskom jeziku Slavko Lauš, prosvjetni radnici su spremni štititi svoj interes i svoj položaj svim sredstvima što podrazumijeva i krajnje sredstvo, a to je štrajk.

U prošlogodišnjem proračunu za 5 000 prosvjetnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bilo je izdvojeno 43 miliona KM.