Sljedeće sedmice
3

Sindikati srednjih škola u HNK najavili novi štrajk: Vlada sebi povećava, a nama smanjuje sredstva

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu uposlenici srednjih škola ponovo će štrajkom upozoravati na svoj status i tražiti ispunjenje ranije postavljenih uslova, zaključak je to konfrencije za medije dva sindikata srednjih škola koja nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom jeziku.

Dvosatni štrajk upozorenja zakazan je za naredni utorak 29. maja.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK, podsjetio je da je prije dvadesetak dana održan jednosatni štrajk upozorenja, ali da on nije rezultirao dijalogom Vlade HNK i predstavnika Sindikata.

"Ovo je prvi put da je nakon štrajka druga strana ostala gluha, uvijek se do sada razgovaralo o našim zahtjevima. Medijski je samo poručeno da će povući svoju sramotnu odluku o smanjenju porodiljskog dodatka te da idu isplate novih tužbi, što nije urađeno. Nijedan naš zahtjev nije ispunjen, a Vlada to pravda činjenicom da nema novca", kazao je u uvodu Josip Milić.

Milić je u nastavku naveo niz primjera kako vlada smanjuje izdavanja prema srednjim školama i njenim uposlenicima, a povećava sebi.

"Rezanja su počela 2010. godine kada nam je prvo smanjen topli obrok za pola, potom regres isto za polovinu, prijevoz, a ukinute su jubilarne nagrade. U to vrijeme troškovi života su stalno rasli, a naša plaća padala. Kada nam je 2012. godine plaća smanjena za sedam posto, vlada Denisa Lasića nam je kazala da će ostaviti istu plaću, ali će rezati stavku materijalnih troškova", nastavio je.

Suprotno tim trendovima, ured premijera je 2011. godine za materijalne troškove imao 1,159 miliona KM, a za ovu godinu ima 4,59 miliona KM.

"Znači da je gospodin Nevenko Herceg za 400 posto povećao svoje materijalne troškove, a kazano je da će se rezati materijalni troškovi, a da se plaće neće dirati. Nama koji tražimo povišicu plaća za petnaest posto, nama povišice nema. Naša povišica ukupno iznosi tri miliona, onoliko koliko je on povećao svoje materijalne troškove", kazao je Milić.

Milić je napomenuo i da je ostvareni prošlogodišnji suficit od četrnaest miliona Vlada podijelila svojim prijateljima, kumovima i ostalima, a da je za taj novac mogala riješiti sve tužbe i dubioze.

"Vlada je do sada radila uštede i tako što je uposlene na određeno vrijeme slala na biro 15. jula, da bi ih ponovo primala 1. septembra kad krene nova školska godina. Ove godine odlučili su riješiti njihove ugovore 30. juna, kako ne bi ispunili onu kvotu rada tri godine bez više od dva mjeseca prekida, da ih ne bi morali primiti na neodređeno", izjavio je zapitavši se kakvu to poruku vlada šalje građanima, ali i privatnom sektoru.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNK, najavila je nove konkretne korake.

"Odlučili smo održati štrajk upozorenja od dva sata. Ankete koje radimo po školama nam kažu da su ljudi spremni na taj korak. Nadamo se da će to uroditi plodom, a ako ne bude spremni smo i na onaj najradikalniji korak – generalni štrajk", izjavila je Čomić, naglasivši da novca ima, samo ga treba transparentnije trošiti.

Novi dvosatni štrajk upozorenja najavljen je 29. maja, u naredni utorak. Obustavlja se nastava dva posljednja časa prve i druge smjene.