Metalska industrija i rudarstvo
0

Sindikati RS-a traže vraćanje "starih" stopa poreza i doprinosa

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Konfederacija sindikata RS-a uputila je nadležnim ministarstvima u entitetskoj vladi prijedloge mjera za stvaranje boljeg privrednog ambijenta u sektoru metalske industrije i rudarstva.

Inicira se konverzija dugova u akcije, te vraćanje stope doprinosa i poreza na platu na period iz prošle godine, ukidanje poreza na regres, topli obrok i terenski dodatak te smanjenje ostalih obaveza.

"Uvođenjem više stope oporezivanja na plaću vidno je narušen odnos u raspodjeli zarada između privrednih i neprivrednih djelatnosti. Time su radnici u privredi RS-a dovedeni na manje od 50 posto ispod prosjeka plaća“, navodi Konfederacija sindikata RS-a.

Naglašava se i da je dosadašnja praksa pokazala da povećanje poreza i doprinosa predstavlja veliki "udar“ na poslodavce koji su primorani ili da smanjuju plaće radnicima ili otpuštaju radnike.

Ukazali su i na takse i ostala plaćanja koja dodatno opterećuju poslovanje preduzeća u privredi, kao i na činjenicu da su sadašnji propisi koji reguliraju pitanje javne nabavke doveli domaća preduzeća u situaciju u kojoj oni ne mogu parirati stranim preduzećima kojima je prema postojećim propisima dozvoljeno učestovanje u procesu javnih nabavki.

Neophodno je osigurati sredstva, naglašavaju u Konfederaciji sindikata RS-a, za stimulaciju zapošljavanja u privredi koja bi se vršila na osnovu procjene realih potreba pojedinih preduzeća, dati više podrške zaštiti domaće proizvodnje, a predlažu i restrukturiranje Investiciono-razvojne banke RS-a u komercijalnu banku, kod koje bi javni sektor i privreda trebali da drže novac i depozit.