Policija, rudari, metalci
18

Sindikati poručili: Godinu pandemije obilježili napori i borba za kolektivne ugovore

E. M.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Predstavnici sindikata policije, obrazovanja, zdravstva, rudarstva i metalne industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine u razgovoru za Klix.ba su kazali kako su od 1. maja 2020. godine do danas radili u ekstremnim uvjetima, ali da nisu odustajali od svojih zahtjeva.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Selvedin Šatorović je kazao da su uposlenici u školstvu proteklih godinu dana radili u iznimno teškim uvjetima na koja su se morali svi prilagoditi, pa i duže nego je to potrebno, ali da nisu zahtijevali dodatne povlastice od vlasti.

""Radnici u obrazovanju su radnici koji su svim svojim angažmanom i zalaganjem u 150-postotnom procentu odgovorili izazovima pandemije i radnici koji su svoje radno vrijeme od osam sati proširili na 12 ili čak 16 sati. Naravno, imajući stanje u društvu, nismo tražili dodatne pogodnosti niti naknade za prekovremeni rad, već smo imali uvažavanja i razumijevanje stanja u kojem se nalaze roditelji", kazao je Šatorović.

Dodao je kako plaće radnika u obrazovanju nisu dobre, ali da su Zeničko-dobojski i Posavski kanton pokazali senzibilitet i poradili na tom polju te da isto očekuju i od drugih kantona.

"Prvomajska poruka radnicima može biti ta da su heroji koji su uz zdravstvene radnike i policiju na najadekvatniji način odgovorili izazovima pandemije. Očekujemo, kada sve ovo prođe, da vlasti na svim nivoima odaju priznanje radnicima za angažman", dodao je Šatorović.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH u razgovoru za Klix.ba je kazao da imaju visok stepen odlučnosti, da se kroz radničku borbu izbore za prava koja definiše Zakon o radu kao i kolektivni ugovori u oblasti rudarstva.

"Kada je u pitanju skupina koji čini Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH potvrdilo se da je to jedinstvena grupa i da smo svjesni da se moramo oduprijeti namjerama koje su nepravdne", kaže Husić.

Komentarišući reorganizaciju rudnika, konkretno u polju poziva na prijevremeno penzionisanje, kazao je da se mora vršiti selekcija te da to ne mogu biti samo radnici iz jame.

"U rudnicima koncerna imamo interes za sporazumni prekid ugovora o radu uz podsticajnu otpremninu, ali se mora voditi računa da to bude selektivan odabir. Ne možemo napraviti greške da to počnemo realizovati na neselektivan način, da nemamo ljude u proizvodnom procesu, a da imamo administrativni dio u brojnom stanju koje je nerealne širine naspram mogućnosti i kapaciteta radnika u procesu", dodao je Husić.

Član UO Saveza sindikata policije i uposlenika Ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH Almir Salkičević je kazao da je rad u uslovima pandemije bio otežan, ali da su svi zadaci završeni. Također, naglasio je kako je MUP Zeničko-dobojskog kantona kojem i on pripada ima otvoren socijalni dijalog prilikom utvrđivanja budžeta te da su zajedno dogovarali osnovicu.

"Kolektivni ugovori se poštuju i u toku su pregovori oko novog kolektivnog ugovora. Imamo određene zahtjeve oko minulog rada jer nam se obraćunava na efektivnu godinu rada, a ne na godinu s beneficijom i smatramo da to treba ispraviti u ZDK. Nismo zadovoljni što u svim kantonima nisu doneseni Zakoni o plaćama i naknadama koji bi bili u skladu s FBiH. Imamo kantone gdje je plaća ispod zakonskog osnova. Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski je to uredio, ali u Tuzlanskom kantonu su plaće male, nedostatne za egzistenciju policijskog službenika, a zahtjeve sindikata dugo odbijaju", poručio je Salkičević.

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona je za Klix.ba kazao da su u ovom kantonu plaće najniže u Maglaju gdje radnici dobivaju ispod 500 KM mjesečno, a najveći prosjek je zabilježen u firmi Mann+Hummel i ArcelorMittal Zenica gdje iznosi oko 1.050 KM bez regresa, prevoza i toplog obroka.

"Stanje se razlikuje od frime do firme. Razlika je između firmi gdje se sindikat izborio za kolektivni ugovor i gdje o materijalnim pravima odlučuje privatno poslodavac. Naravno u svim organizacijama imamo intenzivirane aktivnosti u pravcu zaključivanja kolektivnih ugovora. Problem je što u FBiH ne postoji akt koji definiše minimalnu plaću i primanja radnika, to je bio prije opći kolektivni, granski je istekao i sada moramo na lokalnom nivou ići do svakog poslodavca kako bismo radili na poboljšanju statusa radnika u metalnom sektoru", kazao je Mujkanović.

Rudari i predstavnici Sindikata metalaca danas su održali mirne proteste u Sarajevu gdje su ukazali na problematiku i postavili jasne zahtjeve i rokove nadležnima na svim nivoima vlasti.