Traže pregovore
207

Sindikati o penzionisanju policije: Ko će štititi Vladu FBiH ako policajci stupe u štrajk?

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Unija samostalnih sindikata policije FBiH organizovala je dvodnevni seminar na kojem su se učesnici, uz ostalo, osvrnuli na nepovoljne uslove penzionisanja policijskih službenika. Policajci su jedinstveni u stajalištu da se Vlada FBiH oglušila o njihove zahtjeve prilikom upućivanja Zakona o PIO u parlamentarnu proceduru.

Na regionalnom seminaru policijskih sindikata, održanom u Sarajevu 9. i 10. novembra, učestvovali su, osim bh. sindikata policije, i njihove kolege iz Crne Gore, Makedonije i Srbije. Cilj skupa bio je, osim edukativnog usavršavanja sindikalnih povjerilaca i razmjene iskustava o zakonima koji se odnose na policijske službenike, poseban akcent staviti na reforme penzionog sistema i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Ukoliko se predstavnici Vlade Federacije BiH i ovaj put ogluše o naše zahtjeve u vezi s penzionisanjem policijskih službenika, stupit ćemo u generalni štrajk", poručili su sindikalci na skupu.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Na novinarsko pitanje ko će štititi Vladu ukoliko policajci organizuju štrajk, policijski sindikalci su odgovorili da bi trebalo da oni o tome razmišljaju.

Sistemska rješenja

Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo kazao je za Klix.ba da su policajci apsolutno za sistemska rješenja, ali ne na štetu njihovog članstva.

"Mi jesmo za zakon, ali odredbe moraju na neki način biti povoljnije u odnosu na ono što je ponuđeno u zakonu koji je u proceduri. Utvrdili smo da su policijski službenici oštećeni za 30 posto, i više, na penzije koje se ostavaruju prma važećem zakonu. Novim zakonom, očigledno, neće biti ništa bolje", kazao Hadžiabdić.

Mirza Hadžiabdić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Mirza Hadžiabdić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Dodao je da iz tog razloga, u ovom momentu, traže hitan sastanak s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom i federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

"Ukoliko ne udovolje našim zahtjevima, mi moramo ići u proteste. Sve kako bi se policijacima osigurala primanja koja neće od njih pravit socijalne slučajeve", poručio je Hadžiabdić za Klix.ba.

Uzročno-posljedično djelovanje

Mahmut Alagić, zamjenik predsjednika Unije saveza samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Unsko-sanskog kantona, kazao je za Klix.ba da će, u slučaju da ne dođe do pozitivnih rješenja s vladom, ići u pravcu poduzimanja sindikalnih mjera.

"I najradikalnije mjere će nam biti na raspolaganju. Mi imamo stopostotnu podršku svojih članova, kao i drugih sindikata, jer je ovo pitanje nama krucijalno. Veliki dio naših kolega treba da ide u penziju i zasigurno bi bili na najnižoj socijalnoj ljestvici. Ljudi koji rade efektivno 40 godina ne bi mogli živjeti od svojih penzija", poručio je Alagić.

Mahmut Alagić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Mahmut Alagić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Alagić je upozorio da ne izostavljaju mogućnost organizovanja generalnog štrajka svih sindikata na nivou Federacije BiH.

Podrška kolega iz regiona

Mladen Šuškar, predsjednik Sindikata Uprave policije Crne Gore, istakao je za Klix.ba da i u Crnoj Gori policajci dijele iste probleme kao i kolege iz Bosne i Hercegovine te da im u tom smislu ovakva iskustva veoma dobro dođu.

Mladen Šuškar (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Mladen Šuškar (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

"Uslovi za penzionisanje ni kod nas u Crnoj Gori nisu dobri. Nastojimo da to riješimo... Zakon je trebalo da bude usvojen sredinom godine, ali nije. Naše zahtjeve nastojimo ubaciti u zakon i u tom smislu je skup veoma poučan i uspješan. Kolege iz Bosne i Hercegovine imaju našu apsolutnu podršku. Ne samo iz Crne Gore, nego i iz cijelog regiona", kazao ja Šuškar za Klix.ba.