BiH
0

Sindikati nezadovoljni nacrtom budžeta ZDK-a za 2008. godinu

FENA
Predsjednici granskih sindikata budžetskih korisnika Zeničko-dobojskog kantona, Dževad Hadžić, Elvedin Mioč i Esad Grahić i predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata ZDK-a Mirnes Isaković, danas su na pres-konferenciji izrazili razočaranje načinom donošenja Nacrta budžeta ZDK-a i planiranim iznosom povećanja plaća budžetskih korisnika za 2008. godinu.

«Načinom donošenja Nacrta budžeta za 2008. godinu, prema kojem je predviđen rast plaća od šest posto, a rast budžeta od devet posto, Vlada je narušila dosadašnje partnerske odnose sa sindikatima», rekao je Isaković.

Predsjednik Sindikata uposlenih u srednjem obrazovanju ZDK-a Dževad Hadžić rekao je da je u posljednje četiri godine budžet ZDK-a rastao 100 posto, dok su plaće u ZDK-u još za 20 posto manje nego u drugim kantonima.

«Zbog niskih primanja, u posljednje četiri godine, policiju u ZDK-u napustilo je 650 uposlenika», upozorio je Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije ZDK-a.

Sindikati budžetskih korisnika u ZDK-u od Vlade ZDK-a traže da pored neutralizacije negativnih posljedica uvođenja poreza na plaću izvrši i povećanje najniže plaće s 343 na 400 KM, povećanje toplog obroka sa sedam na 12 i povećanje regresa s 300 na 500 KM.