BiH
0

Sindikati i poslodavci nisu podržali mjere ekonomske politike RS-a za 2011.

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Aktualni ministar finasija RS-a Aleksandar Džombić nije u utorak dobio podršku sidnikata i poslodavaca nakon što je poslanicima Narodne skupštine predstavio dokument o ekonomskoj politici za narednu godinu.

Osnovna zamjerka je da će opterećenje privrede donijeti manje plaće i otpuštanja radnika, dok Džombić navodi da se novim porezima pokušavaju spasiti fondovi.

Džombić, koji je i mandatar za sastav nove entitetske vlade, u uvodnom izlaganju je obećao da će i buduća izvršna vlast nastaviti restriktivnu politiku javne potrošnje i mjere štednje na svim nivoima s ciljem održavanja stabilnog fiskalnog sistema.

Kao ciljeve ekonomske politike RS-a za 2011. naveo je zaštitu i očuvanje radnih mjesta, podršku privredi i pozitivan privredni rast te, kako tvrdi, očuvanje socijalne stabilnosti u entitetu. Naredna godina, kazao je, bit će godina reformi i stabilizacije privrednih aktivnosti.

Buduća vlada RS-a provest će, obaćao je, reformu socijalnoga i javnog sektora a, kako kaže, dolazi vrijeme nepopularnih mjera, ali imperativ je vladin da se ponaša odgovorno i dugoročnim ciljevima dadne prioritet.

Nakon njegovog izlaganja predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kazala je da sindikalci ne prihvataju nove namete poslodavcima, jer bi zbog njih ispaštali radnici.

“Jeste ova ekonomska politika restriktivna. Jeste stezanje kaiša, ali stezanje kaiša nekima oko struka, a nekima oko vrata. Ja govorim u ime onih kojima se steže oko vrata”, kategorična je bila Ranka Mišić.

Posebno je izdvojila radnike u privredi, koji mjesecima ne dobijaju plate, kao i one koji sa zebnjom čekaju posao ili očekuju povezivanje radnog staža.

Najavljena opterećenja nisu prihvatljiva ni za poslodavce, a u suprotnosti su i s ciljevima koje je Vlada utvrdila u mjerama za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize, upozorio je i predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić.

Naglasio je da u ovoj situaciji nema mjesta novim opterećenjima koja zahvataju iz privrede i da njima neće doći do najavljenih i planiranih poboljšanja likvidnosti i smanjenja fiskalnih opterećenja.

I dok poslodavci i sindikati ne dozvoljavaju nove namete privredi, penzioneri ne vide drugo rješenje koje bi zaštitilo i osiguralo njihova ionako mala primanja.

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj ponavlja da ovo udruženje traži povećanje doprinosa za PIO sa 17 na 21 posto, jer sada predloženo povećanje na 18 posto ne znači veće penzije, nego samo likvidnost Fonda PIORS-a.

Iznio je i poređenja po kojima penzioneri u RS-u imaju najmanja mjesečna primanja.

U Narodnoj skupštini RS-a je u toku poslanička rasprava, a osim ekonomske politike poslanici bi trebalo da razmatraju i budžet RS-a za narednu godinu, koji je predložen u istom ovogodišnjem iznosu od milijardu i 600 miliona maraka.