BiH
0

Sindikati BH Telecoma i HT Mostar protiv privatizacije telekomunikacija

FENA
Centralni odbor Sindikata BH Telecoma i Predsjedništvo Sindikata HT Mostar smatraju da privatizacija telekomunikacija u BiH ima iznimno političku konotaciju, dok ekonomska apsolutno i ne postoji.
  • Ako pođemo sa samog izvora događaja i pokretanja inicijative za privatizaciju telekoma RS zaključili smo da je ona u začetku nelegalna i antidejtonska. Aneks 9. Dejtonskog sporazuma je obavezao državu BiH da formira komisiju koja će imati za zadatak da riješi sva pitanja bitna za formiranje novih, upravljanje i razvoj postojećih i između ostalog kreira politiku privatizacije svih javnih dobara i resursa BiH u što spadaju i javna preduzeća. Žalosno saznanje da međuentitetsko političko mešetarenje nije nikada dozvolilo formiranje iste, rezultiralo je i tim da nije pokrenuto ni pitanje ocjene ustavnosti privatizacije telekom operatora RS, jer se radi o državnom dobru, a ne nekoj entitetsko-političkoj prćiji, što direktno navodi na zaključak o prećutnoj saglasnosti entitetskih stranačkih aktera koji su tim činom zaobišli Vijeće ministara kao vrhovnu instituciju Države - stoji u saopćenju dva sindikata.

Govoreći o modalitetima privatizacije sindikati napominju novinu koju prakticiraju i SAD, a to je radničko dioničarstvo, čime se postižu izuzetni efekti kroz zainteresiranost svakog zaposlenog da u cilju profitabilnosti osobnih dionica čini maksimalne napore da pripadajuća mu kompanija napreduje svakim danom i samim tim bude što profitabilnija.

  • Izvještaj revizorske kuće Deloitte&Touche o radu BH Telecoma jasan je pokazatelj o kakvom se strateškom preduzeću radi, gdje je BH Telecom po poslovanju svrstan u sam vrh telekom operatora u zemljama u tranziciji. Isti nalaz istovremeno ne napominje ni na jednom mjestu imperativ prodaje takvog preduzeća, kaže se u saopćenju sindikata BH Telecoma i HT Mostar.

-Sve gore navedeno ide u prilog samo jednom, da zagovornici privatizacije u ovom trenutku i stanju u kome se država nalazi ne rade nimalo u interesu iste, pa se možemo i pitati koliko ti postupci nisu i izdaja interesa ove zemlje istovremeno. Nismo mi dovoljno bogata zemlja da ovakvim potezima podupiremo posrnule ekonomije - kaže se u saopćenju sindikata dva bh. telekom operatera.