BiH
0

Sindikat željezničkih radnika BiH za 19. novembar najavio štrajk

FENA
Samostalni sindikat željezničkih radnika BiH najavio je štrajk za 19. novembra koji će biti održan ako Nadzorni odbor Željeznica FBiH usvoji ponuđene izmjene pravilnika o radu.

Tim izmjenama, kako je istaknuto danas na pres-konferenciji ovog sindikata u Sarajevu, oštećena je većina radnika jer im se smanjuju njihova primanja i ukidaju naknade za prijevoz.

Istaknuto je da su ranije uprava i šest sindikata u Željeznicama dogovorili većinu tih izmjena, ali ih uprava naknadno nije uvažila.

"Ako se pravilnik donese, ovdje će nastupiti haos i takve postupke nećemo tolerisati", istakli su predstavnici regionalnih sindikalnih organizacija željezničara Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle.

Predsjednik Sindikata željezničara BiH Munir Spahić kazao je da od Nadzornog odbora zahtijevaju da se smijene predsjednik uprave, zatim izvršni direktor željezničkog operatora te utvrđivanje odgovornosti ostalih članova uprave.

Od resornog ministarstva je zatraženo da zaposlenima u Željeznicama objasni ko je i uime koga dozvolio upravi preduzeća i Nadzornom odboru da potpišu, kako tvrde, nezakonit protokol, čime su zloupotrijebili položaj te prekoračili ovlaštenja, i po kome se većini zaposlenih na Željeznicama FBiH smanjuje plata od 100 do 600 KM, dok nekim kategorijama (mašinovođe) plate ostaju iste ili se čak povećavaju.