BiH
0

Sindikat zdravstva RS-a odlučuje o spornom zakonu

FENA
Sindikat zdravstva RS-a danas će na vanrednoj sjednici u Banjoj Luci odlučiti o daljnjim koracima nakon što je i pored njegovog protivljenja usvojen Zakon o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu u tom bh. entitetu.

Predsjednik resornog sindikata Milenko Granulić nije isključio ni mogućnost štrajkova, ističući da je "nečuveno da se tako važan akt donosi naprečac".

Sindikalci zamjeraju Ministarstvu zdravlja zbog činjenice da je u Skupštini usvojen zakon koji regulira njihove plaće, umjesto da to bude riješeno kolektivnim ugovorom.

I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić dodala je i da "ona u svojoj sindikalnoj praksi nije zapamtila da se desila situacija kao s plaćama zdravstvenih radnika", ističući da je ovim prekršena konvencija o dogovaranju pri donošenju kolektivnog ugovora.

Suprotan stav zastupa ministar zdravlja RS-a Ranko Škrbić koji ističe da je Zakon o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu u RS-u morao biti donesen kako bi se medicinari izjednačili sa svim drugim budžetskim korisnicima.

Prema tom zakonu, medicinske sestre u bolnicama imale bi plaću od 930, viša medicinska sestra 1.125, doktor medicine 1.570, specijalista 2.160, supspecijalista 2.355 KM, dok će u domovima zdravlja primanja biti neznatno niža.

Škrbić je priznao da će plaće medicinara biti niže za oko 10 do 15 posto, ali će, naveo je, Vlada garantirati njihovu isplatu.