Traže rješenje
6

Sindikat: Usvojenim Nacrtom zakona o zaštiti od požara krše se prava vatrogasaca u FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo osuđuje jučerašnje usvajanje Nacrta zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Kako kažu iz Sindikata, ovim zakonskim izmjenama pogoršava se materijalni položaj vatrogasaca u FBiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jučer su prihvatili Nacrt zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu zato što za prihvatanje zakona u formi nacrta nije potrebna većina od ukupnog broja poslanika.

Nacrt je usvojen iako je Sindikat, u čijem sastavu se nalazi Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, predlagao da se ove zakonske izmjene povuku iz procedure i formira Radna grupa za izradu kvalitetnijeg zakonskog teksta u koju bi bili imenovani i predstavnici sindikata, vatrogasaca i Saveza gradova i općina kao i načelnika koji su pokrenili inicijativu pred Ustavnim sudom FBiH.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo poručuje da će poduzeti sve što je potrebno kako bi informisao poslanike i klubove poslanika u Federalnom parlamentu da putem amandmana iznađu adekvatna rješenja kako vatrogasci u FBiH ne bi ostali bez dodatka na posebne uslove rada u visini 30 posto.

"Naš sindikat predlaže da se ispoštuje presuda Ustavnog suda FBiH o ukidanju člana 114. na način da se sredstva za uvećanje plaće iz članova 112. i 114. ovog zakona obezbjeđuju u budžetu FBiH i dostavljaju kantonu, gradu i općini. Ističemo da ovo rješenje ima podršku i sindikata i vatrogasaca i Saveza općina i gradova, te da ćemo učiniti sve kako bi ovaj zakon, koji evidentno ugrožava status vatrogasaca i finansijsku održivost pojedinih lokalnih zajednica, bio usvojen na zadovoljstvo svih zainteresiranih", naveli su u saopćenju za javnost iz Sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo.