|

Sindikat uprave se protivi reizboru Ranke Mišić, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu RS

Sindikat uprave se protivi reizboru Ranke Mišić, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu RS
4
Piše: M. T.
3.8.2017. u 13:48
4
komentara
4

dijeljenja
1/4 Foto: Klix.ba
2/4 Foto: Klix.ba
3/4 Foto: Klix.ba
4/4 Foto: Klix.ba
Predstavnici Sindikata uprave RS podnijeli su danas Ustavnom sudu RS u Banjoj Luci apelaciju u kojoj traže ocjenu ustavnosti i zakonitosti statuta Saveza sindikata RS.
"Sindikat uprave je danas simbolično u pet do 12 uručio apelaciju. Mi već godinama ukazujemo na to da Savez sindikata RS s Rankom Mišić na čelu ne radi u skladu s ustavom i zakonom, na to smo pokušali ukazati i tokom kongresa Saveza sindikata, međutim, nakon naših uloženih amandmana sam statut je povučen sa dnevnog reda, što je dokazalo da je Savez sindikata kapitulirao u pravnom smislu", rekao je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

U ovom sindikatu napominju da će nastaviti institucionalnu borbu u okviru pravnog sistema, rekao je sekretar Sindikata uprave RS Milorad Mitrović.

"Smatramo da postojeći statut, prema kojem je izvršen izbor organa, nije važeći opći pravni akt u pravnom poretku RS, jer nije stupio na snagu u skladu s ustavnim odredbama", naveo je Mitrović.

Sindikat uprave je jedini granski sindikat koji se otvoreno protivio reizboru Ranke Mišić na dužnost predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske, na kongresu u Tesliću 4. jula ove godine.

Sjednicu Kongresa su tada napustili delegati Sindikata uprave nezadovoljni što nisu prihvaćeni njihovi amandmani na Prijedlog statuta koji je povučen s dnevnog reda.

Nakon što je 12 godina provela na čelu rukovodstva Saveza sindikata RS Mišić je dobila i četvrti mandat.

Mišić je tada najavila da slijede brojne sindikalne aktivnosti koje, između ostalog, uključuju i aktivnosti na izmjeni Zakona o radu, a kazala je da nije isključeno ni donošenje novog Zakona o radu.

"Neki ljudi su mislili da su najvažniji izbori, ali je važniji program i ono što čeka Savez sindikata RS", rekla je Mišić nakon reizbora.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...