Visoko obrazovanje
45

Sindikat UNSA negira pojedine navode ministrice Mesihović, traže izvinjenje

B. R.
Univerzitet u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Univerzitet u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) negira pojedine tvrdnje kantonalne ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adne Mesihović (ZNG), a koje je istakla u jučer objavljenom intervjuu za Klix.ba.
Poručili su ministrici da njeni navodi o iznosu budućih plata predstavljaju uvredu za nastavno osoblje koje je, kako su naveli, dugogodišnjim radom, naporima i ulaganjima zakonski steklo zvanje redovnog profesora.

"Osnovna plata redovnog profesora čiji platni koeficijent iznosi 9 pomnožen s budućom osnovicom od 385 KM ne iznosi 4.500 KM, kao što ministrica tvrdi, nego 3.465 KM, čime je svaki redovni profesor 'nezasluženo' opterećen za dodatnih 1.035 KM. Smatramo da bi ministrica trebala biti bolje upoznata s navedenim podatkom, s obzirom na to da i ministri Kantona Sarajevo imaju isti koeficijent", istakli su.

Napomenuli su da kolektivni ugovor za zaposlene u visokom obrazovanju ne podrazumijeva samo platne koeficijente, već mnogo otvorenih pitanja koja trebaju biti regulisana ovim ugovorom. Ukazali su da su rast plate tražili za nenastavno osoblje za koje tvrde da ima niske plate.

"Predloženo povećanje koeficijenata se prvenstveno odnosilo na tu kategoriju radnika, dok se za redovne profesore nije ni tražilo usaglašavanje u visini od 385 KM", istakli su.

U SUNSA također tvrde da rast koeficijenata fakultetskim asistentima i višim asistentima te nenastavnom osoblju nije prijedlog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, već prijedlog Sindikata.

"Prijedlogom novog kolektivnog ugovora predviđeno je povećanje koeficijenata nižim i višim asistentima (iako je nama nepoznato zvanje niži asistent) za mizernih pet posto, što uz osnovicu predstavlja rast plate u iznosu od 88,50 KM za asistente i 100 KM za više asistente, što je Sindikatu neprihvatljivo", poručili su.

U SUNSA očekuju izvinjenje ministrice Mesihović, s obzirom na to da "ovo nije prvi da se preko portala javnost obmanjuje o platama budžetskih korisnika".