Izmjene zakona
13

Sindikat Univerziteta u Sarajevu: Vlast ozbiljno ugrožava razvojni potencijal UNSA

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sindikat Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je kritikovao Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo zbog pokušaja izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, odnosno pokušaja da se "intervencije u zakon iskoriste kao instrument za realizaciju revanšističkih pobuda".

Sindikat Univerziteta u Sarajevu raspolaže saznanjima da je Vlada Kantona Sarajevo na sjednici koja je održana 18. jula 2019. godine kao dopunski materijal razmatrala izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koji je trebalo uputiti u proceduru prema Skupštini Kantona Sarajevo po hitnom postupku. Izmjene i dopune Zakona bi se trebale naći na dnevnom redu Skupštine KS koja je zakazana za 24. jula 2019. godine, također kao dopunska tačka dnevnog reda.

Kako je navedeno, izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju odnose se na izmjenu procedure za sticanje statusa nastavne baze za zdravstvene ustanove kao i izmjene u odnosu na sastav Nastavno-naučnog vijeća fakulteta i akademija.

"Sindikat UNSA smatra da su pitanja koja se tretiraju izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju od izuzetnog značaj za uspješno funkcionisanje i rad Univerziteta u Sarajevu i njegove članice te da svaka intervencija u važeći zakonski tekst zahtijeva provođenje ozbiljne i temeljite javne rasprave u okviru univerzitetske zajednice. Hitne izmjene zakonskih propisa, što nažalost postaje prepoznatljiva dimenzija u funkcioniranju i radu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, ukazuje na činjenicu da oblast visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada još uvijek predstavlja veliku nepoznanicu za predlagatelje i donositelje zakonskih propisa u Kantonu Sarajevo", navedeno je u saopćenju Sindikata UNSA.

Sindikat ističe da ovo potvrđuje i činjenica da se izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, Vlada Kantona Sarajevo, samo u posljednjih nekoliko mjeseci, bavi dva puta, pri čemu se pojedinačni slučajevi i partikularni interesi nastoje predstaviti kao borba za sistemska rješenja i visoko obrazovanje u njegovoj ukupnosti.

"Međutim, analizom pitanja koja se tretiraju kroz izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju Sindikat UNSA pokazuje da se ustvari radi o ozbiljnoj prijetnji sistemu visokog obrazovanja i Univerzitet u Sarajevu sa tendencijom da se intervencije u Zakon iskoriste kao instrument za realizaciju revanšističkih pobuda", navodi se u saopćenju za javnost.

Sindikat UNSA je zaprepašten činjenicom da se izmjene zakona vrše bez znanja akademske zajednice i uz uskraćivanje mogućnosti da se participira u procesu izrade zakonskih rješenja, što donošenje zakona po hitnom postupku upravo osigurava. Kako kažu, žele vjerovati da ovakvi potezi Vlade Kantona Sarajevo predstavljaju trenutnu slabost, ali ne trajnu karakteristiku u njenom funkconisanju i radu.

"Sindikat UNSA smatra da je neprihvatljivo da se izmjenama Zakona o visokom obrazovanju pristupa ishitreno, bez ozbiljnih konsultacija sa univerzitetskom zajednicom, pri čemu je cjelokupan proces prepoznatljiv i obilježen subjektivnim i voluntarstičkim pristupom. Sindikat UNSA ovakve postupke nužno posmatra u kontekstu nedavno usvojenog autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju kojim je ozbiljno ugrožena institucionalna i akademska autonomiju Univerziteta u Sarajevu. Ishitreno upuštanje Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u reguliranje i normiranje stručnih pitanja koja su od izuzetnog značaja za Univerzitet u Sarajevu, bez bilo kakvih konsultacija sa univerzitetskom zajednicom, predstavlja ozbiljno ugrožavanje razvojnih potencijala UNSA", upozoravaju iz Sindikata UNSA.

Kako kažu, u tom smislu i nepromišljen i neosmišljen pristup regulisanju sastava Nastavno-naučnog vijeća, kao najvišeg stručnog tijela fakulteta i akademija, kao i definisanje nastavnih baza u kojima se može izvoditi nastavnonaučni proces, neminovno ugrožava pretpostavke da se UNSA potvrdi kao ozbiljna nastavna i naučnoistraživačka institucija koja treba predstavljati lidera u generiranju pretpostavki za izgradnju društva zasnovanog na znanju i ostvarenju razvojih potencijala Kantona Sarajevo.

"Sindikat UNSA, bez amnestiranja bilo koga ko sudjeluje i podržava ovakav zakonodavni postupak, najodgovornijim smatra premijera Kantona Sarajevo i predsjedavajućeg Skupštine Kantona koji imaju odgovornost za dostavljanje na razmatranje materijala Vladi i Skupštini Kantona. Sindikat UNSA pozdravlja potez pojedinih članova Vlade Kantona Sarajevo koji nisu bili spremni podržati ishitrene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje nisu potkrijepljene argumentacijom i koji su zatražili prolongiranje donošenja odluke Vlade Kantona Sarajevo dok se ne provedu dodatne konsultacije sa akademskom zajednicom, ali i Sindikat UNSA", piše u saopćenju.

Sindikat UNSA apeluje na ministre u Vladi i zastupnike u Skupštini KS da ne podrže ad hoc rješenja nego da institiraju na provođenju konsultacija sa akademskom zajednicom na principima partnerstva, kao i uz njenu lidersku ulogu i odgovornost za kvalitet zakonskih rješenja koja trebaju biti u funkciji razvoja, a ne gušenja UNSA.

"Više struke, a manje politike u oblasti visokog obrazovanja je šansa ne samo za UNSA nego i za one koji vrše vlast u Kantonu Sarajevo", zaključuju iz Sindikata UNSA.