Pri upisu u srednje škole
200

Sindikat u Sarajevu predlaže ukidanje eksterne mature u školama: Predlažu tzv. njemački sistem

S. Š.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, s kantonalnim odgovorom u Kantonu Sarajevo, podnijelo je inicijativu za ukidanje eksterne mature.

Kako u svom zvaničnom saopćenju napominju, eksterna matura se u osnovnim školama već godinama realizira. Smatraju da su se uvođenjem eksterne mature unijele i velike promjene, kako za đake, tako i za roditelje i nastavnike.

Oni napominju i da je bilo riječi o uspostavljanju eksterne mature na nivou države, ali od toga ništa.

"Također, smatralo se i vjerovalo da će eksterna matura biti uvedena na nivou države. Od pomenutog je ostalo samo vjerovanje. Svjedoci smo da se od naprijed pomenutog ništa nije ostvarilo. Eksterna matura nije uvedena na nivou države, nego je ostala i zaživjela samo u Kantonu Sarajevo. Postavlja se opravdano pitanje zašto?", pitaju se iz sindikata.

Potom, kao pozitivan primjer naveli su to da je na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona 24. jula izglasano ukidanje polaganja eksterne mature za učenike osnovnih i srednjih škola. Žele da se takva praksa primjeni i u Kantonu Sarajevo.

"Ovom inicijativom želimo da naglasimo da nismo protiv učenja, već suprotno, ali smatramo da eksterna matura ne može biti mjerodavna za upis u srednju školu. Nemojte da djecu i pored redovnih školskih obaveza dodatno 'stresiramo' eksternom maturom. Sugerišemo Vam da razmislite o tzv. Njemačkom sistemu u kojem se djeca usmjeravaju odnosno preusmjeravaju u srednje škole koje odgovaraju njihovim kompetencijama", poručuju iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.