BiH
0

Sindikat traži rješavanje problema u tekstilnoj i kožarskoj industriji

FENA
Sindikat tekstila, kože, obuće i gume BiH (STKOG BiH) uputio je dopis premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinović i ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Vahidu Heći u kojem zahtijeva da se ozbiljno pristupi rješavanju problema branše tekstila, kože, obuće i gume.

Tri ključna zahtjeva ovog sindikata su: uvezivanje radnog staža za sve radnike ove grane, utvrđivanje stimulacije za izvoz od 50 KM po radniku za firme koje ostvaruju minimalno 60 posto od izvoza te rješavanje dugovanja po osnovu zdravstvenog osiguranja iz ranijeg perioda.

STKOG ukazuje da još nije došlo ni do realizacije usvojenih zaključaka Parlamenta FBiH koji se odnose na sve radnike pa i na radnike tekstila, kože, obuće i gume (rok za realizaciju je bio 2. august), kao ni do pregovaračkog sastanka Sindikata i Udruženja tekstila,kože,obuće i kože BiH s novoimenovanim premijerom.

"Zbog toga Sindikat tekstila, kože, obuće i gume BiH je odlučio da više neće čekati i da će se odluka Glavnog odbora o održavanju generalnog štrajka ponovno aktivirati jer postaje očigledno da se problemi naše grane (koja je nisko produktivna i koja izvozi više od 95 posto svojih proizvoda) uporno ignorišu", navodi STKOG.

Pregovarački tim STKOG-a i Udruženja tekstila, obuće i kože BiH je još jedanput zatražio da se održi pregovarački sastanak radi realizacije ovih zahtjeva. U suprotnom najavljuju pokretanje aktivnosti u vezi s održavanjem generalnog štrajka.