{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat traži reviziju zdravstvenog sistema RS-a

F
25.2.2013. u 18:25
0
1
Sindikat traži reviziju zdravstvenog sistema RS-a
0
Sindikat traži reviziju zdravstvenog sistema RS-a
"Neophodno je što prije hrabro ući u reviziju zdravstvenog sistema Republike Srpske s ciljem da se poveća finansijska disciplina naplate doprinosa u čemu posebnu odgovornost imaju Poreska uprava i Inspektorat rada RS", zaključeno je danas na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata RS-a.
Smatraju da u svim domovima zdravlja i bolnicama u RS treba uvesti trezorsko poslovanje, jer su sredstva na godišnjem nivou, koja se prikupe po osnovu participacije, neopravdano mala.

"Neophodno je pojeftiniti pojedine medicinske usluge u RS, kao što su radio-terapija i hemodijaliza, te jasno definirati paket primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, detaljno preispitati sadašnji model javnog i privatnog partnerstva, kao i liječenja pacijenata izvan RS", zaključilo je Predsjedništvo entitetskog sindikata.

Potrebno je, smatraju također, osigurati potpunu javnost rada svih zdravstvenih ustanova u RS, te što prije zakonski urediti da uplatioci doprinosa budu adekvatno uključeni u upravljanje Fondom zdravstvenog osiguranja, a sve u cilju praćenja poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga, kontrole naplate doprinosa, kako bi podaci o trošenju radničkog novca bili dostupni javnosti.

Predsjedništvo Saveza sindikata RS-a je protiv bilo kakvih novih nameta na osiguranike po osnovu participacije i zalaže se za reviziju postojeće liste svih pacijenata koji su oslobođeni vlastitog učešća prilikom liječenja, kao i da Fond zdravstva prioritetno refundira sredstva onim preduzećima i ustanovama koja redovno uplaćuju doprinose.

Zaključeno je da posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim pregledima u zdravstvu, kako bi se zaštitilo zdravlje radnika i njihovih porodica, jer neblagovremeno djelovanje ima za posljedicu bolesnog radnika i skupo i neefikasno liječenje.

Današnjoj sjednici je prisustvovao vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstva RS Darko Tomaš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: