Žele povećanje plata
15

Sindikat traži poboljšanje položaja državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica proširenog Upravnog odbora Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika održana je danas u Sarajevu, a data je puna podrška rukovodstvu sindikata u pregovorima o Nacrtu zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

"Na sjednici, na kojoj su učestvovali predstavnici svih sindikalnih odbora i sindikalnih organizacija, podržani su stavovi našeg sindikata u vezi ovog zakonskog akta kako bi se poboljšao položaj državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo", stoji u saopćenju Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

Navode da su članovi sindikata upoznati da je Sindikat zatražio povećanje svih koeficijenata za jedan platni razred više za sve službenike i namještenike kako bi se približili sa platama koje imaju njihove kolege na općinskom i federalnom nivou.

"Istaknuto je da se za sve ostale grane dogovara cijena rada kako je to jasno definisano opštim kolektivnim ugovorom, a da su samo državni službenici primorani dogovarati osnovicu za obračun plate što je rezultat nerada i nemara ranijih vlada i sindikata", navodi se u saopćenju.

Ističu da je na sastanku poručeno da Vlada Kantona Sarajevo ne može bez reprezentativnog sindikata dogovoriti visinu osnovice za platu.

"Zaključeno je da je članstvo ovog sindikata spremno na sve korake sindikalne borbe, poput organizovanja štrajkova upozorenja, generalnog štrajka ili protesta, ukoliko to bude neophodno", saopćeno je.