Sarajevski kanton
0

Sindikat srednjeg obrazovanje nezadovoljan visinom plata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Skupštini Kantonalne konferencije Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture koja je održana danas u Sarajevu izraženo je nezadovoljstvo visinom plata u ovom sektoru jer je prosjek plata 930 KM, i niži je od prosjeka plata u Kantonu, koji iznosi 989 KM.

Ovo je za Fenu potvrdio i predsjednik ovog sindikata Faruk Bešlić, ističući da je osnovna tema Skupštine bilo rješavanje tužbi zaposlenika u srednjem obrazovanju zbog potraživanja koja iznose oko tri miliona KM.

Naglašeno je da profesori u srednjem obrazovanju imaju visoku stručnu spremu te da je neprihvatljiva činjenica da Vlada Kantona Sarajevo nema razumijevanja za uposlenike u obrazovanju, a imaju za zaposlene u kantonalnim javnim preduzećima gdje radnici sa srednjom stručnom spremom imaju veći ili istu platu.

Bešlić je dodao da su članovi sindikata zauzeli stav da Vlada KS-a mora ispoštovati sve preuzete obaveze iz Kolektivnog ugovora i Zakona o srednjem i visokom obrazovanju, ali i odredbe protokola koje su predstavnici sindikata potpisali s političkim strankama o saradnji sa sindikatom.

"Partnerski dijalog se još ne poštuje i novoformirana Vlada je nastavila kršiti odredbe Kolektivnog ugovora kao što je to činila i prethodni saziv Vlade Kantona Sarajevo", potcrtao je Bešlić.

Međutim, pojasnio je da je Vlada KS-a bila ponudila sindikatu vansudsku nagodbu, ali nije precizirala na koji će način na biti realizirana.

"Mi smo spremni na dogovor i prihvatit ćemo taj prijedlog ako nam se prezentiraju elementi vansudske nagodbe. Spremni smo na dogovor, ali kao ravnopravni partneri", navodi Bešlić.

Na sjednici je jednoglasno usvojen Izvještaj rada za 2010. godinu kao i Program rada za 2011. godinu ovog sindikata.