Sindikalna solidarnost
18

Sindikat SIPA-e pružio podršku Mirzi Hadžiabdiću

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izdao je saopćenje za javnost u kojim osuđuje, kako kažu, pritiske kojima je izložen dojučerašnji predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić, te istom pruža podršku u daljem radu u svojstvu člana Upravnog odbora Sindikata.

"Žalosti nas činjenica da delegati Skupštine Sindikata nisu prepoznali Hadžiabdićev dosadašnji rad i dali istom punu podršku, već su očigledno podlegli pritiscima, ne dajući svoju neophodnu pomoć u nastojanju da isti sačuva nezavisnost Sindikata, te nastavi put zaštite i poboljšanja prava i standarda policijskih službenika i drugih uposlenih u MUP-u KS, shodno odredbama Statuta Sindikata", stoji u saopćenju za javnost SIPA-e.

Kako se dalje navodi, Sindikat SIPA-e u dosadašnjem periodu ostvario je izuzetno dobru saradnju sa navedenim Sindikatom i njegovim predsjednikom, koji je mandat stavio članstvu na raspolaganje, te su pozdravili to što je isti prisustvovao većini konferencija i manifestacija u organizaciji Sindikata.

"Prema informacijama kojima raspolažemo Hadžiabdiću se na teret stavlja i prisustvo jednoj takvoj manifestaciji obilježavanja godišnjice našeg sindikata kojoj su prisustvovali predstavnici svih policijskih sindikata regiona, a koja je uz niz konstrukcija, laži i podmetanja, iskorištena kako bi se isti diskreditovao pred svojim članovima. Posebno zabrinjava činjenica da je jedan javni medijski servis takve dezinformacije od nepoznatog autora upakovane u anonimno pismo plasirao javnosti i iskoristio za nečije, njima znane, interese. Smatramo da je Sindikat policije KS izgubio istinskog sindikalnog vođu, koji je i u najtežim trenucima borbe za određena radnička prava znao pokazati smirenost i mudrost, ali i hrabrost u ostvarenju sindikalnih ciljeva", dodaje se u saopćenju.

Na samom kraju sindikalci su budućem predsjedniku zaželjeli uspjeh u radu te ga pozivaju na nastavak dobre saradnje s ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa za sve članove.