Reakcija
14

Sindikat saobraćaja demantovao Muminovića: GRAS je u teškom stanju zbog tužbi radnika

B. R.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Samostalni sindikat saobraćaja i veza u Bosni i Hercegovini podružnica GRAS demantirao je pojedine navode predsjednika Sindikata GRAS-a Amira Muminovića, koje je naveo u izjavi za Klix.ba.
Reagirali su na Muminovićeve navode o tužbama radnika prema preduzeću.

"Sindikat komunalne privrede je kod radnika GRAS-a pokrenuo tužbe na koje smo reagovali, da sječemo granu na kojoj sjedimo, tako je ovaj sindikat bio protiv tužbi te je iz našeg sindikata ostao dobar dio radnika koji nisu tužili firmu", tvrde.

Istakli su da su tužbe počele još 2008. godine, ali su ponovili da je u međuvremenu veliki broj njih povučen.

"Predsjednik Muminović navodi kritični period tužbi aludirajući na vrijeme 2009. kada je generalni direktor GRAS-a bio Hasan Bašić, iako su tužbe pokrenuli oni prije njegovog dolaska tj. 2008., međutim, imamo dokumente da je u tom periodu na molbu Bašića i nas kao reprezentativnog sindikata vozača povučen veliki broj tužbi, odnosno 1.200 na 150 i kada je Predsjedništvo Sindikata komunalne privrede naplatilo svoja potraživanja broj tužbi se popeo na 2.000", naglasili su.

Samostalni sindikat saobraćaja i veza podružnica GRAS je komentarisao i Muminovićev navod da je 2009. godine 700 radnika premješteno s jednog na drugo radno mjesto.

"Također demantujemo da je u tom periodu premješteno 700 radnika, mislimo da se radi o 50-ak radnika i to zbog invalida koji su radno nesposobni, a otkaza nije bilo. Te iste tužbe koje su njihov proizvod dovele su nas u tešku situaciju da je dovedeno u pitanje dalje poslovanje GRAS-a", poručili su.

Negirali su i Muminovićeve navode da Sindikat komunalne privrede okuplja 95 posto radnika i istakli da 300-400 radnika nisu članovi nijednog sindikata.

Kako su saopćili iz Samostalnog sindikata saobraćaja i veza podružnica GRAS, imalo bi se još puno toga pisati, kao npr. štrajkovi koji su rezultirali gubljenjem linija ustupajući ih Centrotransu i niz drugih avantura zbog kojih danas svi radnici ispaštaju.