BiH
0

Sindikat RS traži odmor za prvomajske praznike, a poslodavci da rade

FENA
S prošlogodišnje proslave 1. maja u Banjoj Luci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S prošlogodišnje proslave 1. maja u Banjoj Luci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savez sindikata Republike Srpske (RS) smatra da je nedopustivo da pojedini poslodavci baš na dane 1. i 2. maja organizuju rad u svojim preduzećima, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, piljarama i time krše zakon i radnička prava.

Stoga, pozivaju sve načelnike i gradonačelnike lokalnih zajednica, kao i ministra uprave i lokalne samouprave RS te ministra rada i boračko invalidske zaštite RS da u potpunosti obezbijede provođenje Zakona o praznicima RS-a

"Tamo gdje radni proces podrazumijeva četvorobrigadni radni sistem, odnosno nemogućnost zaustavljanja procesa rada, poslodavci su dužni da u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom radniku isplate za taj dan dnevnicu uvećanu za 50 posto, dok svim ostalim radnicima, koji u skladu sa Zakonom rade na dane državnog praznika, ukoliko to ne podrazumijeva njihovo redovno radno vrijeme za rad na praznike, isplate dvije i po dnevnice za svaki dan rada, što je utvrđeno Općim kolektivnim ugovorom", navode iz Sindikata.

Za poslodavce, načelnike i gradonačelnike lokalnih zajednica koji se ne budu pridržavali dosljedne primjene Zakona o praznicima RS-a, zatražit će kontrolu Inspektorata i preduzimanje kaznenih mjera u skladu s ovlaštenjima.

Istovemeno, gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović donio je zaključak o tome ko za Međunarodni praznik rada - 1. maj, može da radi na području tog grada.

Ovaj zaključak je donesen na zahtjev Asocijacije samostalnih trgovina - Udruženja vlasnika trgovinskih radnji, Zanatsko-preduzetničke komore regije Banja Luka, Udruženja frizera i kozmetičara grada, te pravnih osoba i preduzetnika koji su izrazili potrebu za radom zbog zadovoljavanja potreba građana u vrijeme predstojećih praznika.

Za 1. maj mogu da rade prodavnice mješovite robe i mesnice, dok drugog dana ovog praznika, uz trgovine i mesnice, mogu da rade i frizerski i kozmetički saloni.

Za Dan pobjede nad fašizmom, u četvrtak 9. maja, na području grada Banja Luke, u vremenu od 7.00 do 12.00 sati mogu da rade prodavnice mješovite robe i cvjećare.