|

Sindikat RS: Politička nestabilnost uzrokovala nagli rast cijena

Sindikat RS: Politička nestabilnost uzrokovala nagli rast cijena
0
F
FENA
16.11.2007. u 14:04
0
komentara
0

dijeljenja
Sindikat RS: Politička nestabilnost uzrokovala nagli rast cijena
Predsjednica Saveza sinidikata Republike Srpske Ranka Mišić uputit će danas otvoreno pismo Vladi RS-a, Vijeću ministra BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH povodom drastičnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i najave poskupljenja električne energije.
Sindikat je uvjeren da ova nagla poskupljenja nisu proizvod kretanja cijena na tržištu već da imaju veze s političkom nestabilnošću koje su proizvele mjere visokog predstavnika u BiH.

Ona je na pres-konferenciji pozvala entitetsku vladu da se oglasi i poduzme određene mjere povodom velikog skoka cijena, kao što je kontrola marži i formiranje socijalnog fonda za subvenciju najugroženijih kategorija stanovništva.

Entitetski sindikat ponovo traži uvođenje nulte stope PDV-a na najosnovnije životne namirnice i lijekove i smatra da više nema opravdanja da do toga ne može doći.

Mišić je uputila i apel Regulatornoj agenciji za električnu energiju da ne dozvoli poskupljenje struje od 42 posto, jer bi to "bilo totalno uništenje porodičnih budžeta, a uništilo bi i veliki broj preduzeća".

Predsjednica Sindikat RS-a je naglasila da povećanje cijena ne prati i rast plaća radnika u prodavnicama, marketima i tržnim centrima te postavila pitanje "u čiji džep ide ovo poskupljenje".

Prema zvaničnoj statistici, prosječna plaća u septembru je iznosila 590, a potrošačka korpa 488 KM, dok Mišić tvrdi da od 15 djelatnosti koje pokriva ovaj sindikat radnici u osam djelatnosti imaju plaću ispod prosječne.

"Ukoliko ovome dodamo 134.975 nezaposlenih u RS-u i najnovija poskupljenja šaljemo jasnu poruku vlastima na svim nivoima da se nešto mora učiniti", naglasila je Mišić.

Podaci Saveza sindikata RS-a govore da je u RS-u prvo poskupjelo brašno s 1,30 na 1,70 KM, tako da se "najobičniji" hljeb ne može kupiti ispod 1,10 KM.

Najveće poskupljenje je kod cijene ulja koja je s 1,70 KM skočila na 3,00 KM, a zatim mlijeka čija je cijena po litri 1,40 do 1,60, dok je iznosila 0,97 KM.

I drugi artikli kao što je tjestenina, buter, jaja... bilježe rast cijene.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.