Nakon nepolaska vozova
0

Sindikat radnika ŽBiH ne podržava štrajk

Piše: A. Karadža
Foto: Feđa Krvavac, Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac, Fotoservis
Korisnici usluga Željeznica FBiH koji su jutros krenuli na putovanje bili su nemalo iznenađeni, jer je željeznički saobraćaj u prometnim područjima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Bihaću bio obustavljen zbog generalnog štrajka Sindikata mašinovođa Federacije BiH.

Interesantno je da iza ovoga štrajka ne stoji i Sindikat radnika željeznica BiH.

"Mi nismo organizatori štrajka", kratko je rekao Munir Spahić predsjednik Sindikata radnika željeznica BiH, za Sarajevo-x.com.

Na pitanje zbog čega oni nisu htjeli sudjelovati u štrajku, jednostavno je rekao da oni to ne žele nakon čega više nije htio odgovarati na pitanja.

Podsjećamo da su kao razloge štrajka iz Sindikata strojovođa naveli nepoštivanje Kolektivnog ugovora od strane poslodavaca te smanjenje plata za 10 posto. Također traže izmirenje zaostalih plata, materijalnih troškova, usvajanje nove sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o radu.

Osim toga, sindikalci traže smjenu Nadzornog odbora i pomoćnika federalnog ministra prometa i komunikacija Izeta Mehinagića - jer su spoznali da su oni isključivi krivci što novi pravilnik o radu nije usvojen 23. jula.