Uputili dopis
7

Sindikat radnika komunalne privrede traži od Vlade KS da počne rješavati probleme u GRAS-u

B. R.
Dio radnika GRAS-a stupio u štrajk glađu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dio radnika GRAS-a stupio u štrajk glađu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Sarajevu je apelovao uposlenicima preduzeća GRAS da prekinu štrajk glađu. Traže od nadležnih da počnu rješavati probleme u ovom preduzeću.

To su naveli u dopisu upućenom kantonalnom premijeru Edinu Forti, kantonalnom ministru saobraćaja Adnanu Šteti, strankama zastupljenima u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjedniku Sindikata GRAS-a Amiru Muminoviću.

Dali su podršku radnicima GRAS-a kojima ponovo nije isplaćena plata zbog blokade računa uzrokovane dugovanjima preduzeća. Pozvali su radnike da prekinu štrajk glađu.

"Molimo naše kolege da prestanu sa štrajkom glađu jer ovim činom uveliko narušavaju svoje zdravlje", naveli su.

Zahtjevaju da se kantonalna vlast pozabavi nagomilanim problemima u ovom preduzeću. Iz Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede su poručili da su na raspolaganju uposlenicima GRAS-a.

Podsjećamo, dio radnika ovog preduzeća je u utorak stupio u štrajk glađu. Iz Sindikata ovog preduzeća su upozoravali i na mogućnost prekida funkcionisanja javnog prijevoza.

Ponovo nisu dobili plate jer je GRAS-ov račun blokiran. Račun je blokiran nakon što je dio radnika tužio preduzeće zbog neisplaćenih potraživanja. Ovo nije prvi put da je račun blokiran i da plate zbog toga plate nisu isplaćene. Time je onemogućena kupovina svega onoga što je potrebno za svakodnevno funkcionisanje preduzeća.